2022. március 12., szombat

A KÖRNYEZETI KÁROK MÉG CSAK JÁRULÉKOS ELEMEI A HÁBORÚNAK, DE FEGYVERKÉNT IS HASZNÁLHATJÁK AZ UKRÁNOK ELLEN

TELEX
Szerző: FEHÉR JÁNOS
2022.03.12.


Amikor bombák hullanak az égből, nincs ivóvíz és áram, sokadlagos kérdés a környezetvédelem, pedig a hadműveletek jelentős természeti pusztítással és környezetkárosítással is járnak, és olyan hatásokkal, amelyek jelen pillanatban is veszélyeztetik az emberek egészséget. Bármi is legyen az orosz-ukrán háború kimenetele, Ukrajnának évtizedekig tartó környezeti hatásokkal is számolnia kell.


Minden fontos információ a háborúról egy helyen.
Percről percre közvetítések, helyszíni tudósítások, összefoglalók.Tovább


„Már most masszív, ökológiai szempontból katasztrofális támadást látunk Oroszország felől” – mondta Olekszij Angurec, a Zilenyi Szvit ukrán környezetvédelmi civil szervezet vezetője a Politicónak.

A harcok magas környezeti kockázattal járnak, Ukrajna erősen iparosodott régióiban atomerőművek, nukleáris hulladéklerakók, vegyi üzemek, bányák, acélművek, üzemanyagtárolók válhatnak és válnak is célponttá. A háború első két hetében több olajtároló és lőszerraktár is találatot kapott és gyulladt ki.

A holland PAX civil szervezet elemzései alapján már legalább kéttucat olyan helyszín van, ahol környezetkárosító szivárgások, robbanások vagy tűzesetek voltak. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség szerint két alacsony aktivitású nukleáris hulladéktároló létesítmény is találatot kapott, az egyiket Kijevben, a másikat Harkivban. Míg korábban arról olvashattunk, hogy a Csernobilt elfoglaló oroszok radioaktív port vertek föl. Környezeti szempontból is ez a legaggasztóbb kérdés, hogy nukleáris katasztrófába fordulhat-e a háború. Zaporizzsja támadásakor az atomerőmű operátorai hangosbeszélőn keresztül próbálták meggyőzni az oroszokat, hogy az egész világot nukleáris katasztrófába sodorhatják, de nem sok eredményt értek el.

Egyes kutatók szerint Csernobilhoz fogható hatásokkal nem kell számolni még akkor sem, ha szivárgás történne Zaporizzsjében egy robbanás után, míg mások nem tartottak kizártnak egy olyan reaktorleolvadást sem, mint amilyen Fukusimában játszódott le. Ennek következtében akkor rengeteg sugárzó anyag került ki a környezetbe. Bár a háború miatt Ukrajna levegőminőséget és radioktivitást monitorozó állomásai közül több leállt, az eddig nyilvánosságra kerülő adatok alapján nem történt radioaktív szivárgás, épen maradt a blokk Zaporizzsjében...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.