2022. március 29., kedd

A TEMPLOMOKBAN IS FELPÖRGÖTT A KAMPÁNY, VAN, AKI LEPLEZETLENÜL TOLJA A FIDESZ-PROPAGANDÁT

HVG
Szerző: Kacskovics Mihály Béla-Galicza Dorina-Kancz Flóra-Fenyvesi Dávid
2022.03.29.


A pártok nevét nem mondják ki, de a Fidesz kampányának vezérfonalait lehetett visszahallani a parlamenti választásokat megelőző utolsó vasárnap a papoktól, lelkészektől. A nyílt kiállást a legtöbben kerülik, azonban nem felejtik emlékeztetni híveiket, hogy mekkora segítség volt például a csok, vagy hogy mennyire fontos, hogy milyen körülmények között élnek a gyerekek.


„A választások kapcsán Szent II. János Pál pápa tanítását szeretném támpontként kiemelni, miszerint a hitben hozott szabad döntés első lépése nem pártok, politikai oldalak választóvonalainál történik, hanem ott, amikor szavazatunkkal nem támogatjuk azokat az erőket, amelyek egyre jobban szabadabbá akarják tenni az élet határvonalainál a család és a nemi identitás meghatározásában hatályos törvényi szabályozást. Keresztény ember ezt követően dönt arról, hogy szavazatának elnyeréséhez melyik politikai csoport…” – jelentette ki az a katolikus plébános Budapesten, akinek a gyülekezetébe Áder János köztársasági elnök is jár vasárnaponként.

A pap üzenete nem számít egyedinek. A hívektől hallott beszámolók szerint az elmúlt hetekben a vallásos gyülekezetek egy része úgy érezte, itt az ideje felpörgetniük híveiket a választásra, ennek voltunk tanúi mi is, amikor a választások előtti utolsó vasárnapon felkerestünk több templomot és meghallgattunk több miséző papot.

Fontos kiemelni: nem tudunk olyan egyházi direktíváról, ami kampányolásra szólította volna fel a papokat, lelkészeket, így feltételezzük, saját döntésük, hogy politikai nézeteiket is hangoztatják prédikációikban.

A templomokban, imaházakban – vagyis gyülekezet előtt – zajló kampány indirekt: a gyülekezeti vezetők világnézetüket, ideológiájukat csomagolják bibliai kontextusba, azon keresztül mondják el azokat a paneleket, amiket a kormánypárt médiájában, vagy közvetlen kommunikációjában lehet hallani...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.