2022. március 12., szombat

ÁTLÉPNEK A FIDESZ „MÉLYÁLLAMÁN”

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS ERIKA
2022.03.12.


Az ellenzék választási programja a legtöbb területen a legapróbb részletekig kidolgozott, a rengeteg változáshoz nem lenne elég egy ciklus.


Az Emelkedő Magyarország program alapgondolata, hogy a társadalom valamennyi tagját kiszámítható élet illeti meg, ami az elmúlt 12 évben csak Orbán Viktor híveinek adatott meg. A mesterségesen felkorbácsolt feszültségeknek, az ország megosztottságának véget kell vetni – szögezik le bevezetésként a program alkotói.

A kilenc területre bontott csomag első fejezete a jogállam újbóli megteremtéséről szól. Ez kiemelt szerepet kapott az előválasztás előtt, a hat ellenzéki párt összefogásával készült Közös Alap című programban is, amit a Márki-Zay Péter köré gyűlt szakértők bevonásával bővítettek tovább. Újdonság, hogy kimondják: az új kormány működését ellehetetleníti, ha a kormányváltás után a Fidesz embereinek megmarad a gazdasági és politikai befolyása, vagyis tovább él a fideszes „mélyállam”. Ezt a helyzetet meg akarják szüntetni, de a hogyanra a programban nincs pontos forgatókönyv.

Azt hónapok óta tudjuk, hogy az államfőválasztást közvetlenné akarják tenni, de az újdonság, hogy a két ciklusra korlátozott elnöki mandátum intézményét a miniszterelnöki posztra is ki akarják terjeszteni.

A tervek szerint az új alkotmányról társadalmi konzultációt indítanak, a normaszöveg megalkotásába is bevonják az állampolgárokat és a civil szervezeteket, a kétharmados parlamenti döntés után pedig alkotmányozó népszavazás erősíti meg az alkotmányt. A korábbi elképzeléseknél hangsúlyosabban és részletesebben szerepel a bírói és ügyészi függetlenség kérdése a végleges tervben. Kormányon a Kúria hatásköreit csökkentik, az Országos Bírósági Hivatalt pedig megszüntetik, hogy ne sérüljön a bírói függetlenség. Az Európai Ügyészséghez csatlakozás mellett itthon is létrehoznak egy korrupcióellenes ügyészséget, és bekerült a szövegbe a néhány hete már bejelentett Korrupcióellenes Hivatal terve is. Átszabják az ombudsmani intézményt, egyenlő és egymástól független biztosokat választanak majd hat évre, köztük egy információs ombudsmant is, mert a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságot megszüntetik. A végrehajtást állami feladattá alakítják, visszaállítják a független Egyenlő Bánásmód Hatóságot, valamint az önálló nemzeti és etnikai kisebbségi jogok állampolgári biztosa intézményét.

Valódi közszolgálati médiát, az MTI függetlenségét ígéri az ellenzék, a csak fideszes tagokból álló Médiatanácsot megszüntetik, a következő testület tagjait pályázaton választják ki. A települési önkormányzatoknak valódi önállóságot adnak, érdemi egyeztetést ígérnek a kormánnyal. A járványra hivatkozva elvett gépjárműadót visszaadják a településeknek, megszüntetik a szolidaritási hozzájárulást. Furcsa módon azonban a szöveg nem nevesíti a legfontosabb adónem, az iparűzési adó teljes összegének visszaadását az önkormányzatoknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.