2022. március 16., szerda

BOJÁR GÁBOR: "NEMCSAK AZÉRT ÉPÍTENEK ANNYI STADIONT, MERT ORBÁN VIKTORNAK A FOCI A KEDVENCE"

MFOR
Szerző: CSABAI KÁROLY
2022.03.16.


Nem az okozza a legnagyobb kárt, hogy a hazai közbeszerzések 30-50 százalékkal drágábbak, mert nincs igazi verseny – mondja Márki-Zay Péter egyik gazdasági tanácsadója, Bojár Gábor. Az idehaza a Graphisoft alapítójaként ismert nagyvállalkozónak több, a vállalkozói kultúra javítására tett javaslata is bekerült az egységes ellenzék választási programjába. Ezek ismertetése mellett lapunknak adott interjúból az is kiderül, hogyan került tíz éve egy ülés erejéig Matolcsy György tanácsadói csapatába, hogyan látja az általa 2016-ban elsőként bedobott „huxit” lehetőségének jelenlegi esélyeit, miközben azt is megtudhatjuk, mi a véleménye a benzinár-stopról, valamint az euróbevezetésről. S természetesen az ilyenkor szokásos választási esélylatolgatás sem maradhatott el.


Beszélgetésünk előtt egy nappal (március 10-én – a szerk.) mutatta be az egységes ellenzék a választási programját. Mennyit látott viszont a javaslataiból?

Elég sok olyan mondatot találtam a programban, amelyet én fogalmaztam meg. Az én javaslataim elsősorban arra irányultak, hogy mi segítené egy valódi értékteremtő vállalkozói kultúra kialakulását Magyarországon.

Melyek voltak ezek?

Mindenekelőtt rámutattam arra, hogy mit rombol az úgynevezett haveri kapitalizmus a vállalkozói kultúrában. Azt szokták mondani, a hazai közbeszerzések 30-50 százalékkal drágábbak amiatt, hogy nincs igazi verseny. Pedig ez a kár legkisebb része. Ennél többet árt, hogy rosszul végzik el a munkát a közbeszerzési tendereken kiválasztott cégek – hiszen miért is végeznék el jól, ha nem ezen múlik a következő megbízásuk? Hanyag munkát végezni olcsóbb, sőt hasznos is, hiszen, ha újra kell csinálni, az újabb megbízást jelent. Így még az egyébként a legjobb minőségre képes cégek sem fognak minőséget produkálni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.