2022. március 9., szerda

DRÁGUL AZ ÉLET, SZAPORODNAK A SZOCIÁLIS PROBLÉMÁK

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2022.03.09.


Hétfőre „beszakadt” a forint, a befektetők, akik tehették, gyorsan igyekeztek megszabadulni a magyar fizetőeszköztől. A pénzpiaci pánik minden nemzeti gazdaság legnagyobb ellenfele, újabb lökést adhat az amúgy is magas inflációnak. Hogyan tudnak alkalmazkodni a váratlan drágulásokhoz a legszegényebb hazai rétegek? – kérdeztük Korózs Lajos szociológust, az MSZP szakpolitikusát.

Némi visszatekintéssel kezdi a beszélgetést a parlament népjóléti bizottságának elnöke: évek óta tapasztaljuk, hogy az Orbán kormány nem tett hathatós intézkedéseket az infláció megfékezésére. Lehet persze arra hivatkozni, hogy az Európai Unió más országaiban is magasabb lett az infláció, ám a mienkhez hasonló drágulás párját ritkítja. „Még híre sem volt a világjárványnak, amikor idehaza már meglódultak az árak, de a kormány még akkor is az erőltetetten túlfűtött gazdasági növekedéssel próbálkozott. Tizenkét éves regnálása alatt szüntelen gyengítették a magyar fizetőeszközt, persze, hogy ide jutottunk.”

Korózs Lajos emlékeztet, az ellenzéki politikusok számtalan alkalommal szorgalmazták a parlamentben, hogy a kormány öt százalékban mérsékelje végre az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját, s az összes többi élelmiszer árát is legfeljebb csak 18 százalékos áfa terhelje. Szerették volna megértetni a kormány illetékeseivel, hogy az áremelkedéseket komplexen kell kezelni. Ha valóban „minden magyar család” érdekeit akarta volna szem előtt tartani a Fidesz-KDNP, akkor nemcsak a felső- és középrétegeket támogatta volna mindenféle kedvezménnyel, hanem gondolt volna a legszegényebbek és a leszakadó százezrek életkörülményeinek javítására is. Mára e tömegek mindennapi megélhetése került veszélybe, mert azoknak a termékeknek az ára emelkedett a leggyorsabban, amelyeket naponta kénytelenek megvenni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.