2022. március 1., kedd

EGYSZER VOLT (FENYVESI MÁTÉ 1933-2022)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÁLE LÁSZLÓ
2022.02.25.


Elment egy valahai, futball nevű játék egyik utolsó nagy alakja, Fenyvesi Máté. 88 évet élt. Ha egy sikeres sportoló meghal, általában az eredményeit szokás emlegetni, nekem először az emberi erényei jutnak eszembe. Végtelenül kedves, halk szavú, szerény, hűséges és a szó klasszikus értelmében vett egyenes, becsületes ember volt. És persze gyors, mint az ágyúgolyó. Az egyetlen, akiről soha senkitől nem hallottam rosszat. Ami majdnem olyan lehetetlenség, mint az, hogy mindenki becsülte és szerette. Pedig így volt: alighanem azért, mert nem lehetett nem szeretni.

Miért mondom, hogy valahai játék? Mert az még egy másik futball volt. A szakmák idővel megváltoznak. Az újságírásban például valaha a tárgyilagosság, a pártatlanság számított etalonnak. Az elfogultság bűn volt. Ma erény. A futballban az ellenfél mezének rángatása egykor szégyenletes volt és férfiatlan, ma ez is erény, s taktikai faultnak hívják. Fenyvesi Máté húszéves focista pályafutása alatt egyszer sem volt kiállítva. Soha nem váltott klubot – ez sem jellemző a ma játékosaira. A „régi” futballban még meg lehetett jegyezni a csapatok összeállítását. Én apámtól tanultam két általam sose látott csatársort. Az MTK-ét: Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny, illetve a Fradi híres T betűs sorát: Táncos, Takács II, Turay, Toldi, KohuT. Az aranycsapatét már magamtól tudtam tízmillió magyarral és a fél világgal együtt. Fenyvesi két nagy csatársornak is tagja volt. A Fradiban: a Szőke, Varga, Albert, Rákosi sor végén, és a válogatottban vele záródott az aranycsapatszintű nagy ötös: Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi.

Soha nem akart, úgymond, karriert csinálni, ez ügyben nyomulni vagy helyezkedni, mégis elért mindent, olyasmiket is, amikről egy jánoshalmi gyerek nem is álmodhatott. Csak jó focista akart lenni, és jó állatorvos. S lett belőle 550 NB I-es mérkőzés a Ferencváros csapatában, négy bajnokság, VVK-győzelem – az ő góljával a Juventus ellen –, 76 válogatottság és bronzérem az 1964-es Eb-n. Tagja volt négy (!) világbajnoki keretnek 1954 és 1966 között, ezenkívül volt országgyűlési képviselő és szeretett klubja ügyvezető elnöke is. Az utóbbi kettő nem nagyon illik hozzá. Fenyvesi Máté a zajos parlamentben, izgága, nagyszájú, gátlástalan képviselők között? Mit keresett ott? Szerintem megkérték rá, s ő nem szeretett nemet mondani. Ha vállalni kell, vállalta. Így lett rövid időre a Fradi ügyvezető elnöke is. Nehéz időkben, kötelességtudatból...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.