2022. március 1., kedd

MI LEHET AZ LEGSÖTÉTEBB FORGATÓKÖNYV? - FELVÁZOLTÁK AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ GAZDASÁGI KÖVETKEZMÉNYEIT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LENKEI GÁBOR
2022.03.01.


Az orosz-ukrán konfliktus gyors diplomáciai lezárásának legfeljebb 10 százalékos az esélye – állítja elemzésében az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research. Szerencsére a legdurvább, általuk „elsötétítési forgatókönyvnek” nevezett kilátás is elég valószínűtlen.


Könnyen csalódás érheti azokat, akik az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankcióktól gyors hatást várnak – figyelmeztetett korábbi cikkében az Economist. Az oligarchákra kiszabott büntetések nem változtatták meg a Kreml döntéshozatalát, az Oroszországba irányuló nyugati technológiai és ipari export korlátozásainak következményei pedig hónapok vagy évek után érvényesülnek. A moszkvai központi bankot célba vevő lépések és 630 milliárd dolláros devizatartalékának befagyasztása ugyan megroggyanthatja az orosz bankokat és a rubelt, de megrendülést okozhat a globális piacokon, és további kiugrást az energiaárakban is.

Mint mi is írtunk róla, legsúlyosabb azonnali csapást vélhetőleg a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből való kizárás és az orosz bankok működésének korlátozása jelentheti – ezt sajnos a Sberbank hazai ügyfelei is érzékelhetik. Ennek alternatívája lehet az Oroszország által működtetett, azonos funkciójú SPFS rendszer, aminek elterjesztését amúgy már jó ideje erőltetik. Most 400 tagja van, köztük 23 külföldi, Örményországban, Fehéroroszországban, Németországban és Svájcban. Manapság az összes oroszországi pénzügyi forgalom 20 százaléka bonyolódik itt. Az orosz jegybank elnöke hangsúlyozta, hogy bankjaik továbbra is megbízhatóak. Az alapkamat megemelése az eddig sem alacsony 9,5 százalékról 20 százalékra azonban nem azt mutatja, hogy lazán vennék a dolgot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.