2022. március 12., szombat

EZÉRT TÖRIK BELE PUTYIN BICSKÁJA AZ UKRÁN SÍKSÁGBA – VENDÉGÜNK KARÁCSONYI DÁVID GEOGRÁFUS [HETIVÁLASZ 114]

VÁLASZ ONLINE / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.03.10.


Oroszország arathat nagy győzelmeket Ukrajnában, végső veresége azonban már most garantált – állítja Karácsonyi Dávid geográfus, a posztszovjet térség kutatója. Miért mondja ezt? Hogyan születik meg az egységes ukrán nemzet a szemünk előtt? Mi lehet a konfliktus megoldása? Az ELKH Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont tudományos munkatársát egyenesen ausztráliai kutatóhelyéről kapcsoljuk podcastadásunkba. A HetiVálasz ezúttal (is) elérhető Youtube-on!


„Kijev méretű várost a második világháború óta nem ostromol inváziós haderő kontinensünkön […] Ukrajna a legnépesebb ország a világon, amely ellen katonai inváziót indítottak 1991 óta, népesebb, mint Irak vagy Afganisztán” – írta a Földgömb szaklap online oldalán, a GeoGulliver-blogon Karácsonyi Dávid. A szerző hosszú évekig kutatta a Ukrajnát és Beloruszt, jelenleg Ausztráliában él.

Részletek a műsorból:

Miért annyira fontos a Kremlnek Ukrajna?

„Ukrajna esete hasonló Tajvanéhoz. Mind Oroszországnak, mind Kínának rendkívül kellemetlen, hogy van a tőszomszédságában egy ország, amely kulturálisan, nyelvében borzasztóan hasonló hozzá, de mégis nyugatos orientációjú. A hasonlóság ezzel be is zárul, mert Ukrajna más szempontból nagyon különbözik Tajvantól. De abban megegyeznek, hogy képesek a saját lakosságuknak alternatívát mutatni, egy nagyhatalom közvetlen szomszédjában. […] Ez óriási kockázat, bármiféle politikai-demokratizálódási fordulat, ahogy az oroszok nevezik, a közel-külföldön, veszélyt jelent Putyin rendszere számára. Mindenki tudja, hogy azt a rendszert fegyverekkel nem lehet legyőzni, csakis azzal, hogyha belül az emberek elégedetlenek, és elkezdik szétfeszíteni a hatalom kereteit.”
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.