2022. március 19., szombat

GONDOLJUNK BELE...

FACEBOOK
Szerző: ARATÓ MIKLÓS
2022.03.16.



Kedves Mindenki!
Nagyon sokan kérdezik tőlem (mivel tudják rólam, hogy mindig is követtem az orosz eseményeket), hogy hogyan lehetnek annyira hülyék az oroszok, hogy Putyint és háborúját támogatják.
Először is vissza kell mennünk az időben. A 90-es évek Oroszországa szörnyű volt. Totális elszegényedés, bandaháborúk. Egy elnök (Jelcin) aki tankokkal szétlövette a parlamentet és ennek a Nyugat tapsolt. Akkor kapcsolódott össze az oroszok fejében a liberalizmus és a lopás, rablás (a Jelcin környezetében lévők magukat liberálisnak mondták, pedig dehogy voltak azok, nagyrészük tolvaj, bűnöző volt). Jelcin támogatottsága második megválasztása előtt 5% alatt volt. Ennek ellenére nyert, mert fantasztikus médiatámogatást kapott (oligarchák, Nyugat, FSZB szervezésben).
Ezután jött Putyin, akiről a jelcini "család" azt hitte, hogy megőrzi hatalmukat, vagyonukat. Ez utóbbi nagyjából meg is valósult.
Putyin eleinte valóban nagyon sikeres volt. Az utcai bűnözés lényegében megszűnt (a képzettebb bűnözők összefogtak a rendőrséggel és titkosszolgálatokkal), az életszínvonal javult (messze nem mindenütt, területileg óriási különbségek maradtak), megoldódott a csecsen probléma (cserébe most azok kormányoznak ott, akik az első csecsen háborúban az oroszok ellen harcoltak és lényegében kiépítettek egy iszlám államot).
Putyin tanult a jelcini megválasztásból és fokozatosan a teljes médiát ellenőrzése alá vonta (ugye ismerős?). Több mint 10 éve teljes agymosás zajlik. Hazugságok, elhallgatások és uszító propaganda. Nehéz elképzelni, de például Vlagyimir Szolovjov uszítóbb Bayer Zsoltnál is (különben megjelenésükben is van valami hasonló és Szolovjov is valamikor liberális újságíróként kezdett). Lényegében minden nap uszítottak az ukránok ellen.
Az össes igazi ellenzékit vagy kiszorították az országból, vagy bebörtönözték, vagy megmérgezték.
Összefoglalva: a médiában csak egyfajta vélemény jelent meg - jelenik meg, továbbá nincs ellenzék. Eddig legalább interneten lehetett dolgokat megnézni, de most ott is egyre több hírforrást blokkolnak.
Az azért valószínűleg nem igaz, hogy az oroszok 70%-a támogatja a háborút. Állami közvéleménykutató cég készítette ezt a felmérést. Azért nagyon sokan támogatják, mások meg félnek. Ez utóbbi teljesen jogos, hiszen például Moszkva egy megszállt városra hasonlít,
annyi a fegyveres.
Talán az előzőek megmagyarázzák egy kicsit, hogy miért ennyire hülyék az oroszok.
De gondoljunk bele! Mi nem vagyunk hülyék? Milyen ország az, ahol a miniszterelnök a háza végébe épít stadiont? Milyen ország az, ahol egy senki néhány év alatt az ország leggazdagabb (vagy 2. leggazdagabb) embere lesz csak azért, mert a miniszterelnök azt akarta? Milyen ország az, ahol mi fizetünk több százmilliárd forintot azért, hogy kínaiak csináljanak maguknak egy egyetemet és nem ők fizetnek? Milyen ország az, ahol a miniszterelnök most is Putyin szekerét tolja? És ezek a dolgok (meg rengeteg más) nem zavarják az emberek egy jelentős részét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.