2022. március 1., kedd

HEGEDŰS DÁNIEL: PUTYIN RÁÉBRESZTETTE ORBÁNT, HOGY NEM AUTONÓM, CSAK EGY HASZNOS IDIÓTA AZ EU-BÓL

HVG360
Szerző: WINDISCH JUDIT
2022.03.01.


Orbán Viktornak nemcsak azért van morális felelőssége, mert blokkolta a NATO-Ukrán Tanács működését, hanem mert egy EU- és NATO-tagállamban ekkora geopolitikai befolyást biztosított Oroszországnak és Kínának – mondta a hvg360-nak Hegedűs Dániel politológus, a berlini German Marshall Fund munkatársa. Szerinte Orbán nemcsak a saját mozgásterét illetően tévedett, hanem Magyarország biztonságpolitikai pozícióit is durván aláásta. Interjú
.

hvg360: Hogyan befolyásolja Orbán Viktor helyzetét az orosz–ukrán háború, és hogyan hathat ez a választási eredményre?

Hegedűs Dániel:
Nem választanám szét a nemzetközi és belpolitikai vonatkozásokat. Azt látjuk, hogy Orbán Viktor elmúlt 12 éves Oroszország-politikája stratégiai kudarcnak bizonyult.

Belpolitikai szempontból ez nehezen kezelhető helyzet a kormány és a Fidesz számára, láthatóan küzdenek azzal, hogy alkalmazkodjanak az új realitásokhoz. Egy választási kampányban a miniszterelnök nem ismerheti el, hogy tévedett – márpedig itt egy történelmi léptékű tévedésről van szó –, mert az nem fér össze a tévedhetetlenségének mítoszával, azzal, hogy előre látja a nemzetközi politikai fordulatokat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.