2022. március 30., szerda

ÍGY VESZÜNK RÉSZT A FEGYVERSZÁLLÍTÁSBAN ÉS AZ ENERGIAFÜGGŐSÉG MEGSZÜNTETÉSÉBEN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.03.29.


Mindössze öt nappal a választás előtt a magyar közélet egyik leghangosabb vitája arról szól, hogy Magyarország szállítson-e fegyvert az ostromlott Ukrajnába, illetve hogy azonnal le kell-e állítani az Oroszországból származó energiahordozók importját. Érdemes ezekkel kapcsolatban néhány tényt rögzíteni.


1. A magyar kormány minden támadó és védekező fegyverszállítmányt átenged az ország területén, csak a „halálos erő célba juttatására tervezett katonai felszerelések” nem mehetnek közvetlenül Ukrajnába, minden más igen. (Forrás: Magyar Közlöny, az 1120/2022. III. 7. kormányhatározat, letölthető innen.)

A közvélekedéssel és jórészt a magyar kormánytagok nyilatkozataival szemben megadták az engedélyt az Európai Békekeretben érkező „nem halálos erők” – például egyéni védőeszközök, elsősegélynyújtó felszerelések és üzemanyag – „Magyarország területén szárazföldi és légi úton más szövetséges tagállamba, illetve szükség szerint Magyarország területéről Ukrajna területére történő szállítására”. (idézet a Magyar Közlönyből)

A magyar kormány engedélyezte „halálos erők” transzferét is – csak például az EU- és NATO-tag, tehát szövetséges Románián keresztül. Összefoglalva: Magyarország cselekvően támogatja, hogy az Európai Békekeretben fegyverek érkezzenek Ukrajnába...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.