2022. március 9., szerda

KINEK KEDVEZ, HA ELHÚZÓDIK A HÁBORÚ UKRAJNÁBAN?

G7.HU
Szerző: VÁCZI ISTVÁN
2022.03.09.


A hétvége fordulatot jelzett a háborúban, amelyet Oroszország február 24-én kezdett Ukrajna ellen. Az első napok eseményeiből lényegében minden elemző arra a következtetésre jutott, hogy az orosz haditerv az ukrán állami vezetés és a hadsereg gyors összeomlására épített, ami nem következett be. Ezt követően sok helyen és sokféle módon próbáltak az oroszok döntő áttörést kierőszakolni, de igazán stratégiai mélységű sikereket csak délen értek el, ahol a Krímből induló csapatok nyugat felé elfoglalták Herszont és átkeltek a Dnyeperen, kelet-északkelet felé pedig elfoglalták Európa legnagyobb atomerőművét, és oroszlánrészt vállaltak Mariupol bekerítésében
.

Több mint egyhetes harc után a jelek szerint az orosz vezérkar arra a következtetésre jutott, hogy részben át kell térni a felmorzsoló, kifárasztó jellegű háborúra. Ez egyrészt a bekerített vagy legalábbis néhány oldalról elért városok elleni könyörtelen, a civil célpontokkal szemben is teljesen érzéketlen tüzérségi és légi támadásokban ölt testet. Másrészt pedig elkezdődött az ukrajnai hadi üzemek szisztematikus pusztítása.

A háború első napjaiban az orosz távolsági (nem sorozatvetőkből indított) rakétacsapások főként parancsnoki központokat, reptereket, radarállomásokat és légvédelmi állásokat értek. A cél az ukrán parancsnoki rendszer megbénítása mellett a légierő és a nagy hatótávolságú légvédelem kiiktatása volt, ami egyébként csak részben sikerült.

A vasárnapra virradó éjszaka viszont az orosz Kalibr cirkálórakéták célpontja egy zsitomiri, páncélosokat gyártó és javító üzem volt. A jellemzően hajókról indított Kalibr az orosz fegyveres erők egyik büszkesége, és mivel egy meglehetősen drága fegyverről van szó (amelyből a nyugati elemzők szerint nincs túl sok raktáron, és a gyártás viszonylag lassan pótolja a felhasznált mennyiséget), biztosak lehetünk benne, hogy az oroszok számára nagyon fontos volt az üzem elpusztítása. Ez a nyilvánosságra hozott felvételek alapján jelentős részben sikerült is.

Ráadásul az oroszok bejelentették, hogy ez csak a kezdete volt a hadiüzemek elleni támadássorozatnak, ami azt mutatja, hogy ellenségük fegyver-utánpótlási potenciáljának megsemmisítése a cél. Ez a felmorzsoló jellegű hadviselés tipikus eleme, mint a brit-amerikai stratégiai bombázások Németország ellen 1942-túl kezdve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.