2022. március 12., szombat

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: mancs.hu
2022.03.09.


A SZERK.


A SZERK.
A béke barátja

A magyar kormány a béke pártján áll, s emellett fő törekvése, hogy Magyarország „kimaradjon” ebből a konfliktusból. És mivel a béke pártján áll, és ki akar maradni, nem is szándékozik sem katonákat, sem fegyvereket küldeni Ukrajnába.

A SZERK.
Orosz hősök

Ne fukarkodjunk a jelzőkkel: azok az oroszországi polgárok, akik az Ukrajna elleni invázió első napja óta tüntetnek nap mint nap a háború ellen, kiemelkedően bátor, tisztességes emberek.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2022/10.

Filofej orosz szerzetes a 16. század húszas éveiben írta le teóriáját, mely szerint Konstantinápoly a második Róma, Moszkva a harmadik, negyedik Róma pedig nem lesz.

PUBLICISZTIKA

ANTAL DÁNIEL
Az impérium visszatér
Megnyerheti-e Putyin az Ukrajna ellen indított háborút?

Az Ukrajna elleni orosz hadjárat talán legkülönösebb vonása, hogy Oroszországban börtön jár a „háború” szó használatáért. Vlagyimir Putyin rezsimje klasszikus háborút indított el, amelynek azonban a létezését is tagadja. Úgy vélem, ennek a legfontosabb oka az, hogy az ukrán–orosz háború értelmetlen, és Oroszország szempontjából megnyerhetetlen.

EGOTRIP

Szécsi Noémi: Nem és nem
Még jól jöhet

Nem tudom, hogy az életkoromból vagy a világ jelenlegi állapotából adódik-e, de közvetlen ismerőseimmel mostanában főleg a világvégéről beszélgetünk. Hogy egészen pontosan hol leszünk akkor, kinek a társaságában és mire tervezzük alapozni akkori létezésünket.

BELPOL

INTERJÚ
„Ránk bízták a nehezét”
Jakab Péter a háború árnyékában folytatott kampányról

Az orosz invázióval a Kelet és a Nyugat közötti választás vált április 3. fő kérdésévé a Jobbik elnöke szerint. Jakab Péter azt mondja, Orbán a Nyugat árulójává vált, és mindegy, mit mutatnak a kutatások, a választói lélektan győzelemhez segítheti az ellenzéket.

MIHEZ KEZDETT A FIDESZ AZ EGÉSZSÉGÜGGYEL 2010 UTÁN?
Leápolták

Mi változott a Fidesz 2010-es egészségügyi programjában rögzített helyzethez képest, sikerült-e az ágazatot előrébb vinni? Spoiler: nem nagyon.

A HÁBORÚS MENEKÜLTEK MAGYARORSZÁGI ELLÁTÁSA
Civilek a gáton

Bár Orbán Viktor már az ukrajnai háború kitörése előtt arról beszélt, hogy felkészülnek a menekültek érkezésére, úgy tűnik, az állam helyett sokkal inkább az önkormányzatok, a segélyszervezetek, az önkéntesek és a civilek összefogásának köszönhető a menekülők megsegítése.

UKRÁN MENEKÜLTEK FOGADÁSA A HATÁRON ÉS BUDAPESTEN
„Az út nagyon szép lesz”

Lidja, Andrej és Alisza Kijevben laknak. Átlagos, elég jól szituált család, Alisza 12 éves. A szülők nagy, nemzetközi cégeknél dolgoznak, a Poltava melletti szülőfalujukban nemrég felhúztak egy dácsát a régi, szülőktől örökölt fakunyhó mellé.

KÜLPOL

AZ AMERIKAI KÜLPOLITIKA ÉS AZ UKRAJNAI HÁBORÚ
Véren szerzett egység

Az Egyesült Államok nem tudta megakadályozni Putyint az invázió elindításában, de megdrágította az akciót, miközben a nyugati szövetség régen nem látott mértékben kovácsolódott össze. Utolsó utáni diplomáciai kísérletek, az ukránok felfegyverzése és váratlan húzások – így próbálta a Biden-kormányzat megelőzni a háborút.

OROSZ NUKLEÁRIS FENYEGETÉS
Nem kéne nyomni

Putyin fenyegetőzése a nukleáris fegyverekkel meglepte a világot. Vajon mi van az oroszok kezében, és kinél van a döntés joga?

HOGYAN LEHET FELELŐSSÉGRE VONNI AZ AGRESSZORT?
Még itt a Földön is

Ukrajna orosz inváziójának hetedik napján, március 2-án a Nemzetközi Büntetőbíróság 39 részes állama – köztük Magyarország – azzal fordult a szervezet főügyészéhez, hogy vizsgálja meg, vádat kell-e emelni az Ukrajnában elkövetett nemzetközi bűntettek miatt.

SZÍNHÁZ

INTERJÚ
„Nem kitalált szereplők”
Spiró György író, Zsámbéki Gábor rendező

Kádár János és Rákosi Mátyás játssza a főszerepet a Katona József Színház új bemutatóján. Spiró György Főtitkárok című darabját Zsámbéki Gábor állította színre, szereplői létező, történelmi személyek, s a szöveg java eredeti forrásból született. Az alkotókat kérdeztük.

RÉS A PRÉSEN
„Iszonyú kiszolgáltatottsággal”

Nagy Katica színész

KRITIKA

KÖNYV
Üvegszilánk a nejlonzsákban
Charlotte Wood: Hétvége

A nő ismeri a saját lábát, hiszen naponta százszor ránéz, és érzi, ha fáj, mert a lomtalanítás közben a műanyag zsákot átütő üvegszilánk megsebzi. Bámulja a kifolyt vérét, nézi a lábát, amely mintha másé lenne, ismeretlen.

KIÁLLÍTÁS
Gondolatrajz
Delineo ergo cogito

Nevek, szavak, telefonszámok, dátumok – listázva, aláhúzva, átszínezve, kihúzva: a megszervezett, biztosnak tűnő jövő, a napok sodrásában torlódó feladatok. Az akkurátus kisatírozások alatt itt-ott jól ismert művészek, kollégák neve vehető ki. Beke László tenyérnyi jegyzetlapjainak színpompás szőttese megrendítő monumentuma a nemrég elhunyt nagy hatású művészetszervező és művészettörténész energikus tevékenységének. Rajta az írás rajzként, a kép gondolatként olvasható.

RÁDIÓ
Kint a kertben
Tavaszi tippek Bozsik gazdától

Őrült dolgok történnek a világban – azaz pontosítunk: itt a szomszédban, szinte a kertünk végében –, amire általában kétféle reakciót tudunk adni vérmérsékletünk és lélekállapotunk függvényében.

FILM
Hősök
Michal Nohejl: Megszállás

A film legnagyobb erénye, hogy 1968-ról, a prágai, reményteljes tavaszt eltipró szovjet megszállásról ’68 szellemében szól. A cseh új hullám egyik legnagyobb találmánya a közvetlenség, a minden művészallűrtől mentes hanghordozás volt.

TÉVÉSOROZAT
A régi és az új
Jeen-yuhs – Kanye-trilógia

Hetente albumok százai jelennek meg, amióta pedig a hiphop az új rock, úgy néz ki, mintha minden második fiatal a rappelésben keresné a boldogulást – azonban ha Kanye West kiad egy lemezt, az még mindig hatalmas hírrel és még nagyobb eladásokkal jár.



OPERA
Más ez a szerelem
Debussy: Pelléas és Mélisande



„A kritikusok… a kritikusok? Rendes, igen rendes emberek, szeretném azt hinni. Min­den­esetre boldogok lehetnek. Talán még irigylem is őket.” Néhány nappal egyetlen operájának 1902-es ősbemutatója után egy interjúban így ironizált Claude Debussy, alkalmasint okkal és méltán lenézve értetlen kritikusait.

LEMEZ
Széteső álomvilágok
Midnight Oil: Resist

Az ausztrál alternatív rock legismertebb zenekara egyértelműen a Midnight Oil: hazájukban elképesztő rajongás veszi körül őket, a nyolcvanas évek második felében pedig sikerült Amerikát és Európát is meghódítaniuk.

KONCERT
Animus és anima
Baráth Emőke és az Ensemble Artaserse: Kettősség

Carl Gustav Jung óta tudjuk, hogy mindannyiunkban lakozik egy férfi és egy női lélek is, innen eredeztethető a koncert címe is, amelynek anyaga az Eratónál megjelent Dualità című album.

INTERAKTÍV


A BERLINI MŰVÉSZETI AKADÉMIA
Túl a falakon

Több mint három évszázada létezik, volt, hogy kettévált, akárcsak az ország és a város, aztán újraegyesült. Hosszú történetében egyetlen külföldi igazgatója volt, Konrád György. Mi a titka, és egyáltalán, miről szól a Berlini Művészeti Akadémia?

Egy hét kultúra 2022/10.

Rövid hírek: Ukrajna, kulturális örökség, jótékonyság

Egy hét tudomány 2022/10.

Rövid hírek: tavasz, orchidea, kakaó

Szüret 2022/10.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

VISSZHANG: LEMEZ
Big Thief
Dragon New Warm Mountain I Believe in You

Az amerikai Big Thief tagjaiból csak úgy ömlik a zene: 2019-ben fél év különbséggel két nagy sikerű lemezt is megjelentettek (U.F.O.F. és Two Hands), azóta pedig a négytagú zenekarból hárman is adtak ki szólóalbumot.

VISSZHANG: KONCERT
Rolando Villazón és az Ensemble L’Arpeggiata

Már nem tenorsztár, de még mindig húzónév, s ami mindezeknél sokkal fontosabb: változatlanul szuggesztív zenés színpadi előadó.

VISSZHANG: KONCERT
Christian McBride

Christian McBride a világelitben számon tartott bőgős kvintettje lehengerlő magabiztossággal és valóban imponáló játékkal mutatkozott be Budapesten, és hódította is meg a még mindig kicsit kiéhezett közönséget.

VISSZHANG: LEMEZ
Blood Incantation: Timewave Zero

Adott négy coloradói srác, akik kozmikus és pszichedelikus beütésű, szép hosszú kompozíciókban testet öltő death metalt játszanak, legalábbis így tettek előző albumukig.

VISSZHANG: FILM
Mindörökké

„…az öregkor, az elmúlás fanyarkás, savanyú szaga, ahogy egymás közt mondták: halálszag” – olvashatjuk Tar Sándor El, valahová című novellájában.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
Menekülés

Amin kamasz fiúként menekült Afganisztánból az első tálib hatalomátvétel után.

VISSZHANG: FILM
Kimi

A koronavírus-járvány mindannyiunk életét meghatározta ugyan, de az biztos, hogy senki sem hozta ki a maximumot a pandémiából úgy, ahogy Steven Soderbergh.

VISSZHANG: FILM
Batman

Matt Reeves visszavezette Batmant a gyökereihez.

VISSZHANG: KÖNYV
Öreg Banda

Kollár-Klemencz László első regénye családjának négy generációra visszatekintő történeteit dolgozza fel.

ZENE

MI A KOTTA?
Kevésbé dalos nép

Klasszikus zenei programajánló a 2022/10. hétre

FILM


TÉVÉSMACI
Hotel Majom

Amikor Sztupa és Troché megfestették a telet, csak Sztupa használt ecsetet, palettát, kéket és kármint, de ő annál inkább.

TUDOMÁNY

INTERJÚ
„Már nem elég”
Széll Krisztián oktatáskutató, szociológus a magyar vitakultúráról

Az ellenzéki összefogás nehezen született meg, és a folytatás sem megy könnyen, de talán elindult egy tanulási folyamat, ami hatással lehet az egész társadalomra. Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kara Neveléstudományi Intézetének egyetemi adjunktusa abban bízik, hogy a valódi nyilvános viták láttán létrejön a kritikus tömeg, amelynek igénye lesz az őszinte, indulatoktól mentes beszélgetésekre.

GASZTRO


CHILI&VANÍLIA
Majdnem tavasz

Tavaszváró, zöldfűszeres gerslisaláta

ÉTEL, HORDÓ
Pho 36 – Pest

Vietnami étterem a Dob utcában

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.