2022. március 18., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANACS
Szerző: mancs.hu
2022.03.16.


A SZERK.


A SZERK.
A szégyen

Orbán, aki idegen közegben és valódi ellenféllel szemben többnyire zavartan és gyáván viselkedik, a sajátjai előtt a rettenthetetlen és tévedhetetlen vezető alakjában tetszeleg.

A SZERK.
Egy egészen egyszerű kérdés

A közvetlen előjelek mérsékelten tűntek biztatónak. Március 15-én délelőtt a komplett magyar sajtó a békemenetnek nevezett Orbán-párti tömegrendezvénytől volt hangos, noha alig is volt szükséges azon bármit felhangosítani, hiszen a magyar állam gyakorlatilag korlátlanul bocsátott rendelkezésükre infrastruktúrát és pénzt.

PUBLICISZTIKA

DURONELLY PÉTER
A sugárút végén
Új világrend jön a nemzetközi pénzügyekben is

Az 1910-ben az Egyesült Királyságban megjelent The Great Illusion című könyvében a brit munkáspárti parlamenti képviselő és újságíró, későbbi Nobel-békedíjas Norman Angell azt a feltevését járta körbe, hogy a 20. század elejére kialakult gazdasági kapocs a világ vezető hatalmai és az egész világgazdaság között ellenérdekeltté teszik az országokat a háborúzásban.

VIG DÁVID
Érvénytelen!
Az április 3-i népszavazásról és a kormányzati propagandáról

Napok óta szinte megbénít a háború borzalmairól szóló tudósítások sora. Elképedve állok a putyini agresszió előtt. Az elmúlt napokban igyekeztem segíteni biztonságba jutni azoknak az Ukrajnában élő barátaimnak, kollégáimnak, akik elhagyni kényszerültek otthonukat. Ilyenkor érezzük csak igazán, hogy mennyire lételemünk a biztonság, és milyen könnyen kerülhet veszélybe egy agresszív támadás esetén.

ERDŐS ATTILA
Egy műtét, kis pénz, sok műtét, sok pénz
Működhet-e az egészségügyben a teljesítménybérezés?

Lantos Gabriella egészségügyi szakértő amellett érvel az RTL Klub reggeli műsorában, hogy a megnövekedett várólisták csökkentése érdekében be kellene vezetni az egészségügyben a teljesítményfüggő bérezést. A hálapénzes időkben – magyarázza – az orvosok érdekeltek voltak a minél több műtét elvégzésében, de a hálapénz kivezetésével és a jelentős béremeléssel ez a motiváció eltűnt. Az orvosok alapjáratba kapcsoltak, nem hajlandók megszakadni a munkában – vagyis kell a plusz­ösztönzés.

EGOTRIP

Cseresnyési László: Nyelv és neurózis
Nyelvek, nácik, identitások

A média minden csatornáján valósággal ömlenek a hírek és álhírek az ukrán válságról. Ebben az írásban a válság nyelvi-etnikai hátteréről lesz szó, illetve ennek a politikával és a „speciális katonai művelettel” való állítólagos kapcsolatáról.

Vajda Gergely: Zene hetilapra
Mínusz John Williams

Amint Luke Skywalker, Han Solo és Chewbacca mögött bezáródik az automata ajtó, az ünnepélyes bevezető zene hirtelen elhallgat.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Mi finanszírozzuk Putyin háborúját”
Jaksity György közgazdász

Komoly próbatétel elé állítják Európa – és Magyarország – gazdaságát az Oroszország elleni szankciók. De még nehezebb helyzetbe kerülhet Oroszország, amelyet az új leosztás gazdaságilag is közelebb sodorhat Kínához. A Concorde Értékpapír Zrt. igazgatóságának elnökét faggattuk.

AZ OROSZ HADSEREG SZÍRIÁBAN
Polgári célpontok

Mariupol szülészetének szétbombázása sokkolta a külvilágot – a képek az orosz hadsereg korábbi szíriai brutalitását idézik fel. De mi is történt Szíriában, hogyan kerültek oda és mit műveltek az oroszok, s mi köze ehhez Barack Obamának?

BELPOL

ÁTÍRJA-E A HÁBORÚ A VÁLASZTÁSI ESÉLYEKET MAGYARORSZÁGON?
Az új kampány

Vajon a biztonság iránti vágy, vagy a Kelet–Nyugat dilemma fogja erősebben befolyásolni az ingadozó választók szavazatát április 3-án? Ezen múlhat, hogy melyik politikai oldal profitál a háborús helyzetből. Az első hetekből valószínűleg a Fidesz jött ki jobban, de a háború gazdasági következményei még fájhatnak a kormánynak.

SOKAN JUTOTTAK HAMIS MAGYAR ÚTLEVÉLHEZ
Amerikába mennének

Az Egyesült Államok tavaly februártól nem engedélyezi a külföldön született magyar állampolgárok egyszerűsített beutazását, mivel nem uniós állampolgárok sora élt vissza a magyar útlevéllel. Ami a magyar honosítási rendszer hiányosságai és korrupt hivatalnokok miatt vált lehetségessé.

VESZÉLYBEN A FERTŐ TÓ
Az utolsó cseppig

45 milliárd forint közpénzből építenek százszobás szállodát, apartmanházakat és számos sportlétesítményt a Fertő tó világörökségi oltalom alatt álló partján. A beruházó szerint nem történik természetkárosítás, az UNESCO viszont már jó ideje kéri a kormányt, hogy állítsa le a projektet.

HIVATALI PACKÁZÁS A HADIÁRVA-ELLÁTÁST IGÉNYLŐ IDŐS EMBERREL
A megtalált eltűnt

Nyolcévesen látta utoljára a háborúba induló apját, és 85 évesen tudta meg róla, hogy az egyik harkovi tömegsírba temették el 1946-ban. A hadiárváknak járó szerény apanázs folyósítását eddig kétszer tagadták meg tőle, de a férfinak az fáj a legjobban, hogy szerinte csalással is meggyanúsították.

KRITIKA

OPERA
Ládafia
Erkel Ferenc: Hunyadi László

Jó Don Giovannit vagy Rigolettót ezerfelé találhatunk: lemezen és DVD-n, a térben utaz­va és az időben visszaugorva egyaránt. Erkel operáival egészen más a helyzet, hiszen ezek csak nekünk, magyaroknak fontosak – már ha fontosak egyáltalán, mert ezzel kapcsolatban bizony számos jel szerint van helye némi kételynek.

KIÁLLÍTÁS
Egy korty élet
Úti cél: remény

Talán kevéssé maradt meg a köztudatban, mekkora nyomorban élt Magyarország lakosságának nem kis része a 20. század tízes–húszas éveiben. Előbb az első világháború gatyásította le a magyar társadalom addig középosztályi jómódban élő rétegeit is, azután jött a háborúvesztés utáni káosz, a forradalmi, majd az ellenforradalmi időszak.

KÖNYV
Capriccio elveszett gyerekhangra
Max Porter: Lanny

Technikailag bravúros, játékos, experimentális költői próza. Posztromantikus mese, amely az ukrajnai háború hatására a mára végleg odalett naivitást ünnepli.

LEMEZ
Élet a halál után
Tangerine Dream: Raum

Amikor Edgar Froese, a Tangerine Dream (TD) alapítója és majd’ fél évszázadig egyetlen állandó tagja 2015 januárjában tüdőembóliában elhunyt, sokan vélhették úgy, hogy a zenekarnak vége.

LEMEZ
Defektes duó
Tears for Fears: The Tipping Point

A „diszfunkcionális duó” kifejezés hallatán elsőre mindenkinek a Simon & Garfunkel ugrik be, de hasonló a helyzet a Tears for Fears tagjaival is. Utóbbi kettős most épp jó fázisban is van, rá­adásul bő 17 év után új lemezt adott ki The Tipping Point címmel. Az album kapcsán érdemes egy kicsit a korábbi pályafutásukra is visszatekintenünk.

SZÍNHÁZ
Párhuzamos valóságban
Sziget

Egy szóval sem említette senki az ukrajnai háborút: mintha az elménk ellenállna a párhuzamok (hangos) végiggondolásának. A valóság árnya így is nyomasztóan telepedett rá a Káva legújabb, felnőtteknek szánt komplex színházi nevelési előadására.

SZÍNHÁZ
Kinyíltak tereink
Melancholy Rooms

Hat szobabelső bukkan fel gyors egymásutánban a teljes sötétségből, később ezeket váltakozva látjuk majd. Vagy épp szinte végtelenítve suhannak el egymás után. Mire beleszédülnénk, megállítják a forgószínpad pörgését, rövid jelenet következik. Hamar vált a kép: mintha különálló kisfilmek peregnének. Másfél óra után eszmélünk rá: egyetlen, hosszúra nyúlt klipet láttunk.

SZÍNHÁZ
Szorongók
Tünet Együttes: Nothing Personal

Szabó Réka, Szász Dániel és Peer Krisztián írt Boldizsár Ildikó meseterápiás módszerétől inspirálva meseszerű történetet – Boldizsár konzulensként segítette a munkát, Márkos Albert pedig zeneszerzőként s a csellójával. Hibrid műfajú előadás, ahol a tánc, a szöveg és a zene egyenrangú. Szabóék személyes élményekből kiinduló elakadástörténetekkel közelítik meg a kiégés jelenségét.

ZENE

INTERJÚ
„Rizikó nélkül nincs éneklés”
Károlyi Katalin énekesnő

Noha a hangja és az alapjai megvoltak hozzá, nem készült énekesnek. Azután mégis az lett. Számos kortárs zeneszerzőt megihletett. Énekesként járja a világot, emellett fotográfus is.

MI A KOTTA?
Az embersors gyötrelem

Klasszikus zenei programajánló a 2022/11. hétre

VISSZHANG


VISSZHANG: KÖNYV
Bodor Ádám: Az értelmezés útvesztői

Egy író jelentőségét alighanem jól mutatja, mennyi legenda és frázis veszi körül a műveit, még inkább a személyét.

VISSZHANG: KÖNYV
Platon Karataev, Balla Gergely: Partért kiáltó

E vékony könyvecske a Platon Karataev zenekar azonos című albuma mellé jelent meg, hangsúlyozottan önálló verseskötetként.

VISSZHANG: FILM
C’mon C’mon – Az élet megy tovább

Élettapasztalatok, a világ folyását tárgyaló gondolatok továbbadására egy tanító-tanítvány viszonyban elmesélt kapcsolat szerfelett alkalmas.

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Valaki valahol

Mindenütt jó, de a legjobb otthon.

VISSZHANG: ANIMÁCIÓS FILM
Pirula panda

A Pixar stúdió számtalanszor bizonyította, hogy képes a leglehetetlenebb hősöket is élettel megtölteni, és tartalmas történetet varázsolni köréjük.

VISSZHANG: KÖNYV
Get Back – A Beatles szavaival

A karácsonyi filmdömping talán legérdekesebb, ám korántsem tökéletes darabja a Beatles utolsó évében játszódó Get Back volt.

VISSZHANG: LEMEZ
Lavender Country: Blackberry Rose

Patrick Haggerty 1973-ban jelentette meg a Lavender Country debütáló lemezét, majd a kis példányszámban kiadott album szinte azonnal eltűnt a süllyesztőben, a frontember pedig szögre akasztotta a gitárt.

VISSZHANG: SZÍNHÁZ
Helló, Héraklész!

Tasnádi István kifejezetten a Budapest Bábszínház számára írta meg a görög mitológia e cégéres hősének dolgait tárgyaló darabját.

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/11.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/11.

Rövid hírek: Stonehenge, sáfrány, fűnyíró pocok

Szüret 2022/11.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
„Érdemes lenne”

Hudi László művészeti vezető

FILM

TÉVÉSMACI
Megbokrosodott paripák

Amikor Sztupa és Troché kiléptek a klub elé, megálltak egy pillanatra, s körbepillantottak.

TUDOMÁNY

A TECHNOLÓGIAI SZANKCIÓK HATÁSA OROSZORSZÁGRA
Sziget az áramlatban

Lehet-e élni Netflix és HBO nélkül? Mi történik, ha nem frissíthető a Windows? Felszállhatnak-e biztonsággal a repülők, ha nincs pótalkatrész és elmaradnak szervizszolgáltatások? Utánanéztünk, hogy mennyire áll meg az élet Oroszországban a Nyugat technológiai szankcióinak hatására.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Tíz tányér borscs

Tíz tányér borscs

ÉTEL, HORDÓ
Fenyőgyöngye

Fenyőgyöngye vendéglő, Buda

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.