2022. március 18., péntek

MAGYARORSZÁG ELŐRE MENNE – HA LENNE BENZIN

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2022.03.18.


Tej, vaj, hús, kenyér, cigaretta, konzervek, minden alapvető és kevéssé alapvető élelmiszer tíz-húsz százalékkal drágult az utóbbi évekhez képest. A jelen helyzet egy pattanásig feszített íjra hasonlít, ami rögtön kicsúszik az ujjak közül és visszafelé, az arcunkba fog csapódni. Király Júliát, az Egységben Magyarországért gazdasági szakreferensét kérdeztük a jelen helyzetről és a várható következményekről.


Gyakorlatilag csak az étolaj, az üzemanyag és a csirkemell áll egyelőre a kötött áras startvonalon...

– A farhátat ne feledje.

Látja, máris elfelejtettem a lényeget. Tehát van, ami még a gazdasági startvonalon várakozik, de a választások után feltehetően ezek ára is elszabadul. Ma viszont minden más drágább, pörög az infláció. Mit kellene, mit lehet tenni és mi nem úgy történik, ahogy kellene?

– Kezdjük azzal, hogy mi az, amit nem tettek meg az elmúlt tíz évben. Amikor mód lett volna rá, nem csatlakoztak az eurózónához egy látszólagos jegybanki függetlenségért, aminek a hitelességét és hatásosságát most pontosan látjuk. Menjen át Szlovákiába – ott békésen kávézgató, sétálgató emberekkel találkozhatunk. Természetesen van valamilyen mértékű infláció, amint az egész világon tapasztalható, de ezt egy 370-400-as forintárfolyam durván súlyosbítja. Tehát be kéne látni, hogy Magyarország az eurózónához csatlakozással nem a szuverenitását veszti el, hanem a pénzügyi stabilitását kapja meg. A jegybanki függetlenség eddig több kárt, mint hasznot hozott az országnak. Amit megtettek, az az árrögzítés, aminek visszahatását pontosan tudtuk előre jelezni. Kezdetben történt a kistermelők csődje, ennek folytatása a hiány, lásd a benzint, bár azt nem merném mondani, hogy hosszú sorokat láttunk, mert rémhírt terjesztenék és még feljelentenek. Ezek egyértelmű következményei minden egyedi árszabályozásnak és ez a világon mindenütt bebizonyosodott. Arról nem is beszélve, amit ön is említett, ezek az árak alig várják, hogy újra kilőjenek. Amit az állam tehetett volna és most meg is tesz, hogy ennek a terhét részben magára veszi, amint történik a benzin árában a jövedéki adó csökkentésével...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.