2022. március 9., szerda

MNB: BÁRMIKOR NAGYOT ERŐSÖDHET A FORINT - A JEGYBANK ALELNÖKE SZERINT TÖRETLEN A BIZALOM A MAGYAR FIZETŐESZKÖZBEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.03.09.


Az euró napokban bekövetkezett jókora drágulása a jegybank alelnöke szerint spekulációk miatt következett be. Az így felépített pozíciókat azonban le is kell zárni, ami – mint kifejtette – egyértelműen a forint erősödését hozza majd. Kérdés, mikor.


Elképesztő jelenségeket produkált a pénzpiac az elmúlt napokban. Az euró forintárfolyama még a szinte elképzelhetetlen 400-as szinte is bejárta. Persze nem csak az euró, hanem más valuták ára is az egekbe szállt. Több elemző is úgy vélte, hogy a jelentős forintgyengülés miatt az Magyar Nemzeti bank (MNB) rendkívüli kamatemelésre kényszerül. A Monetáris Tanács tegnap összeült, de – mint a jegybank alelnöke, Virág Barnabás ezt követő sajtótájékoztatóján (képünk) elmondta – az alapkamat módosításáról nem is tárgyaltak.

Egy teljes százalékponttal emelték viszont az egynapos fedezett hitel és az egyhetes fedezett hitel kamatát. Az új kamat mindkét esetben 6,4 százalék lett. A kamatfolyosó új felső széle és az egyhetes betét kamata (az alapkamat helyett már hónapok óta ez számít irányadónak) között így 105 bázispont a különbség, ami sokak szerint a csütörtöki aukción kihirdetendő kamatemelés felső határát jelenti. Virág azonban a tájékoztatón hangsúlyozta: ez nem korlátozza az MNB-t. Magyarán: semmi nem akadályozza, hogy a jegybank ennél nagyobb kamatemelést hajtson végre...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.