2022. március 1., kedd

PUTYIN AZ UKRÁN HADSEREGET ZÚZNÁ SZÉT, A NYUGAT AZ OROSZ GAZDASÁGOT DÖNTENÉ ROMBA - ITT VANNAK A LEGFONTOSABB HÍREK KEDDEN

PORTFOLIO
Szerző: Portfolio
2022.03.01.


Egyre hevesebb harcok folynak Ukrajnában, az orosz csapatok minden oldalról támadnak, de az ukrán védők ellenállása is folytatódik. Oroszország láthatóan egyre keményebb eszközökhöz nyúl: hétfőn már tüzérségi támadást indítottak Harkov lakónegyedei ellen, amely számos civil életet követelt. A főváros bevételére pedig jelentős erőt indítottak útnak, hatalmas orosz páncélos konvoj ért Kijev közelébe. Míg Vlagyimir Putyin a harctéren fokozza a nyomást, a világ országai korábban soha nem látott szankciókról döntöttek és döntenek folyamatosan, amellyel az orosz gazdaságot döntenék romba. Ilyen körülmények között került sor az első hivatalos tárgyalásokra az orosz-ukrán delegáció között, amely az előzetes várakozásoknak megfelelően áttörés nélkül ért véget, de nyitva hagyta az ajtót az újabb körös egyeztetések előtt.

A legfontosabb tudnivalók az elmúlt órák történéseivel kapcsolatban:

1. Vlagyimir Putyin készültségbe helyezte az orosz nukleáris elrettentő erőket.

2. A lépésre reagálva az ukrán vezetés szinte azonnal megállapodott az előfeltételek nélküli tárgyalások megkezdéséről. Az egyeztetések első köre áttörés nélkül zárult hétfőn.

3. A Nyugat korábban soha nem látott szankciós csomagról döntött, amely olyan súlyos elemeket tartalmazott, mint több orosz bank SWIFT-rendszerről történő leválasztása, vagy éppen az orosz légitársaságok EU-ból történő kitiltása. A legmesszebbre eddig Kanada merészkedett, amely betiltotta az orosz kőolajimport. Ezzel egy időben megkezdődtek a fegyverszállítások Ukrajnának.

4. A határozott nemzetközi fellépésre és az ukrán védők egyre elszántabb ellenállására reagálva Moszkva fokozta a nyomást, tüzérséggel támadta Harkov lakónegyedeit, amely rengeteg civil áldozatot követelt.

5. Az ukrán főváros körüli harcok is egyre hevesebbek, Kijev külvárosát hatalmas robbanás rázta meg hétfőn.

6. Hatalmas orosz páncélos konvoj ért Kijev közelébe. A korábbi műholdfelvételek mintegy 64 kilométeres menetoszlopról számoltak be, amely több száz páncélozott járművet, harckocsit, vontatott tüzérséget és logisztikai támogató járművet tartalmazott.

7. Törökország bejelentette, lezárja a Fekete-tengert minden hadihajó előtt.

8. Magyarország nem engedi át az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat a területén, határait viszont nyitva tartja az egyre nagyobb számban érkező ukrán menekültek előtt, akiknek minden humanitárius segítséget megad...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.