2022. március 1., kedd

SAJNOS VAN ESÉLY ARRA, HOGY A DOLGOK NEM RACIONÁLIS MEDERBE FOLYNAK TOVÁBB...

FACEBOOK
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2022.02.28.


Sajnos van esély arra, hogy a dolgok nem racionális mederbe folynak tovább. Putyin ezt a háborút csak katonailag nyerheti meg, polititkailag már most elvesztette. Amennyiben kevés ukrán halott lesz, akkor nem fogja elfoglalni a városokat. Amennyiben sok halott lesz, akkor sokszorozódni fog az ukránok gyűlölete a putyini rendszerrel szemben. 1941-1945 között sem lehetett fenntartani a megszállást Ukrajnában, csak a főutak mentén, a nagyobb településeken (alapvetően nappal) és a helyőrséggel teli helyeken. Vajon kikkel akarja majd pacifikálni Putyin a 600.000 négyzetkilométeres országot? 1956 után Magyarországon másfél évig tartott, míg be lehetett vezetni az iskolákban újra a kötelező orosz oktatást, pedig előtte nyolc éven át végigvertek és végiggyilkoltak egy országot. Érdemes végiggondolni Putyin ajánlatát az ukránoknak: legyetek tehetetlen impotens pufferállam. Nos ebbe az ajánlatba nehéz lesz belemenni úgy ha az érintettek mellé nem állítanak börtönt, koncentrációs tábort és hasonlókat. Mondjuk úgy, mint Kínában az ujgurkérdés "megoldása" esetében. Itt ugyanis ezt a szerepet olyanoknak kellene eljátszaniuk, akik a nyelvet értik, akik igencsak hasonló kultúrkörből érkeznek, azaz orosz kiskatonáknak, akik ezt a hátuk közepébe kívánják és nincsenek is hozzá elegen. Vagy helyi kollaboránsoknak, akik még fel sem mertek tűnni - pedig illett volna már a "békefenntartóknak" bemutatni az új ukrán bábkormányt. Azok a jelek, amelyeket eddig látni, egyértelműen arra mutatnak, hogy a megszállókkal még a helyi önkormányzatok vezetői sem állnak szóba.

Néhány nap múlva lehet hogy Kijevből Aleppó lesz. Csak emlékeztetőül: Putyin szándékosan "háztalanított" több millió ártatlan civilt azért, hogy menekültként zúdíthassa őket Európára és válságba taszítsa ezzel az EU-t. Nem túl sok választja el, hogy ugyanezt megtegye Kijevvel vagy Harkovval, persze most nem egészen ugyanazért Emögött egy nyilvánvalóan nem beszámítható politikus döntése áll majd. Nem kétséges, hogy amennyiben ezt a döntést meghozza, a válasz sem marad el, elsősorban nem is a világ részéről (itt nincsenek illúzióim) hanem a még életben maradt ukránok részéről, akik ezt nem nyelik le sem rövid, sem közép, sem hosszútávon. A patthelyzetből viszont Putyin azt is gondolhatja, hogy menekvést jelent, ha megnyomja azt a bizonyos gombot. Neki egyébként előbb-utóbb azzal is szembe kell néznie, hogy esélyes, hogy saját emberei közül valaki épp e gomb megnyomásától félve agyonlövi. Uram Isten irgalmazzon nekünk.
Érdemes elolvasni, amit Harari írt, kimásolom. Bár tartok tőle, túl optimista, mivel a gomb nyomogatásának lehetőségével nem számol.
Most nagyon úgy tűnik, folytatja Harari, hogy Putyin hazárdjátéka kudarcot vall: az ukrán nép teljes szívéből ellenáll, kivívja az egész világ csodálatát - és megnyeri a háborút.
„Sok sötét nap áll előttünk. Az oroszok még mindig meghódíthatják egész Ukrajnát. De ahhoz, hogy megnyerjék a háborút, az oroszoknak meg is kellene tartaniuk Ukrajnát, és ezt csak akkor tehetik meg, ha az ukrán nép hagyja őket. Ez egyre valószínűtlenebbnek tűnik.”
A gyűlölet a legcsúnyább érzelem, írja Harari, aki szerint ezért akart Putyin gyorsan és csendben végigmenni Ukrajnán, ugyanis most „minden egyes megölt ukrán növeli az ukránok gyűlöletét.” Mert a gyűlölet rejtett kincs is, ami generációkon át képes fenntartani az ellenállást. Azzal, hogy Putyinnak véres harcokba kell bonyolódnia, szinte biztos, hogy álma soha nem valósul meg.
„Az orosz birodalom halotti bizonyítványára nem Mihail Gorbacsov nevét fogják ráírni, hanem Vlagyimir Putyinét. Gorbacsov az oroszokat és az ukránokat testvéreknek éreztette; Putyin ellenséggé tette őket, és biztosította, hogy az ukrán nemzet ezentúl Oroszországgal szemben határozza meg magát.”
Az ukrán bátorságról szóló történetek Harari szerint nemcsak az ukránoknak, hanem az egész világnak elszántságot adhatnak: az európai nemzetek kormányainak, az amerikai kormánynak, de még Oroszország elnyomott polgárainak is.
„Ha az ukránok puszta kézzel mernek megállítani egy tankot, a német kormány merhet nekik tankelhárító rakétákat szállítani, az amerikai kormány merheti elvágni Oroszországot a SWIFT-től, és az orosz állampolgárok merhetik demonstrálni, hogy ellenzik ezt az értelmetlen háborút.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.