2022. március 2., szerda

ÚJABB CSAPÁSOK UKRAJNÁRA, DE AZ OROSZOKRA IS (A HÁBORÚ HETEDIK NAPJA)

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.03.02.


Kijevben viszonylag csendesen telj az éjszaka, nem úgy Harkovban és Herszonban. Ukrajna második legnagyobb városában megjelentek az orosz ejtőernyősök, a Krím-félszigettől északra fekvő, stratégiailag fontosságú Herszont pedig a hírek szerint elfoglalták az agresszorok. Egyre több a halálos áldozat, köztük civilek és gyerekek, az anyagi kárról nem is beszélve. A háború, a szankciók gazdasági hatásai lassan az egész világon érezhetőkké válnak. Joe Biden amerikai elnök első évértékelő beszédében keményen üzent Oroszországnak.


(Cikkünk folyamatosan frissül)

Katonai helyzet

Kijevet kedden rakétatűz alá helyezték, a célpont egyebek között a televíziós torony volt, ám a rakéta nem azt, hanem a közelében lévő Babij-Jar holokauszt-emlékművet, valamint egy szülészeti klinikát találtak ki néhány órával azután, hogy az orosz hadsereg „nagy pontosságú csapásokra” figyelmeztetett, és a közeli civileket menekülésre szólította fel. A műsorszóró hardver megrongálódott, ami arra utal, hogy Oroszország megpróbálja megsemmisíteni a város kommunikációs infrastruktúráját.

Az éjszaka csendesen telt a fővárosban, de ez vihar előtti csendnek tűnik. Az emberek feszülten várják, mi fog történni. Volodimir Zelenszkij továbbra is Kijevben van – naponta többször bejelentkezik, ami sokak szerint segít fenntartani az ukránok harci kedvét. Tegnap este például egy bunkerből adott exkluzív interjút a CNN-nek és a Reutersnek. Arra a kérdésre, nem gondolja-e idővesztegetésnek az oroszokkal kezdett tárgyalást azt mondta: „Majd meglátjuk”. A két ország illetékesei hétfőn találkoztak először az invázió kezdete óta. Az orosz állami média arról számolt be, hogy szerdán lesz a tárgyalások második fordulója, de az ukrán tisztviselők ezt még nem erősítették meg.

Közben nem mozdult érdemlegesen az éjszaka az a 64 km-es konvoj, amely Kijev felé tart. Az ukránok sem támadják a a konvojt, amely több száz páncélozott járművet, harckocsit, vontatott tüzérséget és logisztikai támogató járművet tartalmazott.

Közben fokozódott Harkov bombázása, s a legfrissebb hírek szerint ejtőernyősöket dobtak le Ukrajna második legnagyobb városába. Közben az orosz hadsereg elfoglalta Herszont, a Krím-félszigettől északra fekvő, stratégiailag fontosságú várost. A Kijevtől 120 km-re nyugatra fekvő Zsitomirt is bombatámadás érte.

Az ENSZ szerint legalább 136 embert, köztük 13 gyereket öltek meg Ukrajnában az invázió kezdete óta, bár a valós áldozatok száma valószínűleg sokkal magasabb. Az ukrán belügyminisztérium magasabb számokról számolt be vasárnap, mondván, 352 civil halt meg és 1684-en megsérültek az orosz invázió óta. Az orosz áldozatokat több ezerre teszik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.