2022. április 20., szerda

30 SZÁZALÉKKAL IS MEGNŐHET A KAMATSTOPOS LAKÁSHITELEK TÖRLESZTŐJE JÚLIUSTÓL

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2022.04.20.


A kamatok jelentős emelkedése miatt a kormány január elsejétől kamatstopot rendelt el azokra a lakáshitelekre, amelyeknek kamata a referencia-kamatlábhoz (BUBOR – egy évnél rövidebb bankközi kamatláb) kötött. Előírták, hogy a Bubor nem lehet magasabb, mint amennyi 2021. október 27-én volt. A kamatstopot az október 27-e utáni kamatfordulóknál kell(ett) érvényesíteni június 30-ig. Érintettek lehetnek egyes kamattámogatott hitelek is, amelyeknél néhány évnyi állami kamattámogatás után piacivá vált a hitel, és a szerződés szerint a piaci kamatot a Buborhoz kötötte a bank.

A jogszabály alapján a hitelezők sem a tőketartozást sem a kamattartozást nem növelhetik meg az elmaradt kamat összegével – a kamatstop innen nézve kedvezőbb az adósoknak, mint a törlesztési moratórium volt, amelynél az elmaradt kamat felhalmozódott, és utólag meg kellett fizetni, jellemzően futamidő-hosszabbítással, ami nem elhanyagolható pluszköltséget jelentett az adósoknak. Ezzel szemben a kamatstop-veszteségét egy az egyben a bankoknak kell lenyelniük.

Februárban a marginális piaci súlyú lakáslízing-szerződéseket is bevették visszamenőleg a kamatstop alá – akinek korábban volt a kamatforduló, azoknál utólag be kellett számítani a kamatstop miatt lecsökkenő lízingrészlet különbözetét, megszűnt lízingnél pedig el kellett számolni a különbözettel a lízingbe vevő felé.

A hitelezőknek értesíteniük kellett az érintett ügyfeleket, és fel kellett hívniuk a figyelmüket a változó kamatozású hitelek kockázatára, valamint ajánlatot kellett tenniük rögzített kamatú hitelkiváltásra. A Bankmonitor szakértője, Argyelán József szerint

még mintegy 470 ezer olyan ügyfél lehet, aki nem váltott rögzített kamatozásra – a lakáshitelesek bő 30 százaléka.

Jellemzően régebbi hitelekről van szó, mert az új hitelek között minimális az éven belüli kamatperiódusú változat.

Megnéztük, milyen következményei lehetnek annak, ha június végén lejár a kamatstop – mennyivel emelheti ez meg a törlesztőket, és mennyi megtakarítást jelenthet, ha az érintettek évekre, vagy a futamidő végéig rögzített kamatozású hitelre váltanak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.