2022. április 8., péntek

A LEGNAGYOBB ÁLDOZATAI IGAZOLJÁK LEGJOBBAN A RENDSZERT

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.04.08.


...van egy rendszerigazolás nevű szociálpszichológiai elmélet, ami azt mondja, pont azok fogják a legjobban igazolni a rendszert, akik a legnagyobb áldozatai. Ez egy megküzdési mechanizmus náluk. Akik áldozatai a rendszernek, ők elhiszik, hogy minden jó úgy, ahogy van. Aki igyekszik, az tud érvényesülni, aki rendesen dolgozik, jól fog keresni. Mindeközben az ő valóságérzékelésük egyáltalán nem ez, nem ezt tapasztalják a mindennapokban. A szakértő szerint ez inkább egy pszichológiai magyarázat számukra. Erre azért van szükség, hogy ezek az emberek visszaigazolják maguknak: minden rendben van az életükben. Így nem kell szembenézniük azokkal a dolgokkal, amikkel egyébként sem tudnának megküzdeni. Például hogy nem tudnak ételt rakni az asztalra, nem tudnak saját lakást venni, keveset keresnek.

Orbán Viktor sikerét tehát sokan éppen abban látják, hogy jobban ismeri a magyar társadalmat, és ezáltal az elvárásoknak megfelelően politizál. Ugyanakkor kérdés, kimerül-e a kormányon lévők feladata abban, hogy kiszolgálják a társadalom igényét. Az ellenzék azt az irányt választotta, ami inkább szeretné kijelölni azt az utat, amit ők helyesnek gondolnak. Arra kértek felhatalmazást, hogy a népakarat helyezze a saját mindennapi igényeit a globális jólét mögé. Ezt a fajta „nemzeti önzést” Tölgyessy Péter jogász, politológus a Partizánnak ezekkel a szavakkal írta le:

„Egy dolog a biztos: te magad, a szakmád, a családod és esetleg még a lakóhelyed. Minden más az veszélyes.”

Felvetődik az a kérdés is, hogy mennyire feladatuk a hatalmon lévőknek dönteni a rendszer áldozatai helyett. Vagyis kijelölni az utat annak a reményében, hogy attól hosszabb távon nekik is jó lesz az életük. Ez persze nagy bizalmat feltételez a választók részéről, amit az ellenzék láthatóan nem kapott meg április 3-án.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.