2022. április 23., szombat

AHOL NINCS DEMOKRÁCIA, OTT EGY PÁRT NEM TUD ÉPÍTKEZNI

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.04.23.


Az ellenzéknek a valóság tényei iránt érdeklődő civil közösségeket kell szerveznie, ahol kitermelődhetnek olyan hiteles szereplők, akik később a politikai életben is megjelenhetnek. Bozóki András politológus, szociológus, az MTA doktora azt is fontosnak tartja, hogy az ellenzéki pártoknak nem szabad azt a látszatot kelteniük, hogy hagyják magukat korrumpálni a NER által, és igyekezniük kell sokat dolgozó és hiteles jelölteket állítani, ilyen emberekkel megismertetni a választópolgárokat is. A Hírklikknek arról is beszélt hogy az ellenzéknek saját szócsőre is szüksége lenne, amiben saját politikai álláspontját ki tudja fejteni, mert sajtószabadság nélkül nincs demokrácia. A jelenleg Bécsben, a CEU-n tanító egyetemi tanár szerint azonban a 90-es évek Fidesze nem lehet a minta a mai ellenzéknek. Már csak azért sem, mert amikor a Fidesz fölépítette magát, akkor demokrácia volt Magyarországon, most meg nincs. Ahol pedig nincs demokrácia, ott egy párt nem tud építkezni.


Török Gábor a Magyar Hangnak adott interjúban arról beszélt, hogy a kilencvenes évek Fidesze a legkisebb parlamenti frakcióból céltudatossággal és következetes munkával felépítette előbb a jobboldal, majd az egész ország legerősebb pártját, és szerinte ez a majdani ellenzék lehetősége is. Ön szerint a 90-es évek Fidesze lehet a minta a mai ellenzéknek?

– Nem, mert amikor a Fidesz ezt fölépítette, akkor demokrácia volt Magyarországon, most meg nincs. Ahol nincs demokrácia, ott nem tud egy párt építkezni. 1989 előtt sem tudott az MSZMP-n kívül egyetlen párt sem. Ezért véleményem szerint az ön által említett elemzés nem egy gondos összehasonlításon alapul. Valamit csinálni kell, de nem azt, amit a Fidesz a ’90-es években, mert akkor szabadság volt és demokrácia.

Akkor mit kell most tenniük az ellenzéki pártoknak?

– Azt hiszem, hogy olyan civil közösségeket kell szervezni, amelyek egyre inkább tisztában lesznek a rendszer valódi természetével, és nem az állami televízióból, meg az állami propagandából akarnak tájékozódni, hanem érdeklődnek a valóság tényei iránt is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.