2022. április 14., csütörtök

ELEK ISTVÁN: ELLENÁLLÁSI MOZGALMAT KELL SZERVEZNIE AZ ELLENZÉKNEK

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: BOLGÁR GYÖRGY
202.04.12.


Elek István közíró, volt politikus szerint az a lényeg, hogy az ellenzéki pártok ne külön kezdjenek most ötletelni és pláne ne induljanak külön a két év múlva esedékes európai parlamenti választáson. Hangsúlyozta: ellenállási mozgalomnak kellene születnie a rendszerellenzéki politikai magatartás hátterében. Mostantól kezdve csak egy rendszerváltás hozhat igazi változást, és ez attól függ, hogy meddig támogatja a magyar társadalom ezt az önkényuralmi rendszert – tette hozzá.


Mit tehet az ellenzék az újabb kétharmados Fidesz-győzelem után – erről kérdeztük Elek István újságíró, kritikus, közíró, volt politikus véleményét.

Azt hangsúlyozta: most az a lényeg, hogy ne külön-külön kezdjenek ötletelni az ellenzéki pártok, mert ezzel azt mutatják, hogy mindmáig nem értették meg, nincs értelme külön pártpolitikai kampányokat folytatni. A legrosszabb forgatókönyv lenne, ha a két év múlva esedékes európai parlamenti választásra külön készülnének, csak mert ott nem kötelező együttműködni. Ha addig nem jutnak el ettől a lehetőségtől függetlenül, hogy a rendszerellenzéki mondandót csak közösen tudják képviselni, akkor biztos, hogy nevetségessé teszik magukat és elveszik a szavazóik kedvét.

Nyilván a rendszerellenzéki arcél közös kidolgozásához kell egyfajta politikai stratégia. Ennek jegyében az új parlamentben úgy kell működni, hogy azzal kifejezzék, nem asszisztálni vannak ott a rendszer működtetéséhez, hanem a rendszer felszámolása érdekében. Olyan kérdéseket meg lehet beszélni, hogy mely posztoktól lépjenek vissza, de erről is közösen kellene dönteni. Azonban ha az történik, hogy az egyik párt így, a másik úgy ad választ, azzal szétforgácsolják az ellenállás erejét.

Ugyanis Elek István szerint ellenállási mozgalomnak kellene születnie a rendszerellenzéki politikai magatartás hátterében. Nagyon sok lelkes szavazatszámláló, Nyomtass te is!-aktivista volt a háttérben, aki, ha lát világos, közös programot, akkor lehet számítani arra, hogy egy ilyen mozgalom alakítója lehet.

Hogy ezzel mit és mikor lehet elérni, azt a kormány és az Európai Unió lépései is befolyásolják. Azt viszont tudomásul kell venni, hogy most volt az utolsó alkalom arra, hogy kormányra kerülve elkezdhessék az alkotmányellenes rendszer felszámolását, innentől fogva teljesen egyértelmű, hogy csak egy rendszerváltás kikényszerítése hozhat el igazi változást. Hogy ez mikor jön létre, az attól is függ (az említettek mellett), hogy a magyar társadalom támogatása meddig marad emögött az önkényuralmi rendszer mögött. Ebben nyilvánvalóan szerepet játszik a gazdasági, politikai helyzet, a külvilág változása, de az is, hogyan tudja megválaszolni korlátozottabb feltételek között is hatékonyabban az ellenzék azokat a kérdéseket, amelyeket korábban nem tudott. Például, hogy elérjen az emberekhez, hogy ne most csodálkozzanak rá arra, a Budapestről érkező szavazatszámlálók, „hogy néznek ki a vidéki szavazók”.

Elek István volt MDF-es (1990-1993), majd fideszes országgyűlési képviselő (1993-1994), Orbán Viktor első kormánya idején a miniszterelnök főtanácsadója (1998-2002), 2009-ben az LMP egyik alapítója. A 2010 utáni rendszer kritikusa, elemzője.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.