2022. április 19., kedd

FÉLMILLIÓNÁL TÖBB LEJÁRT OKMÁNYT KELL LECSERÉLNI, DE IDŐPONTOT MÁR ALIG LEHET FOGLALNI BUDAPESTEN

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.04.19.


Aki a fővárosban időpontot szeretne foglalni személyi igazolvány megújítására a kormányablakoknál, hosszadalmas várakozásra számíthat. Míg korábban egy-két héten belül lehetett szabad időpontot találni, ma már akár két hónapot is várni kell egy olyan ügy elintézésére, amely állampolgári kötelesség. Igaz, adott a lehetőség, hogy nyitvatartási időben felkeressünk egy kormányablakot, és ha szerencsénk van, el tudjuk az ügyeinket intézni. Ehhez azonban jellemzően szabadságot kell kivenni, és a siker így sem garantált.

Miért ugrott meg ennyire a várakozási idő? A kormányzat kissé átgondolatlan koronavírussal kapcsolatos rendelkezései jelentik a fő okot. A koronavírus 2020. februári hazai megjelenése óta – a 2020. június közepe és november eleje közötti hónapokat leszámítva – folyamatosan járványügyi veszélyhelyzet van érvényben hazánkban, és ennek az is része volt, hogy a lejáró okmányok érvényességét meghosszabbították a járványügyi intézkedések végét követő 120 nappal. Ez pedig jelenleg június 1-jéig van érvényben.

Változás azonban, hogy a személyazonosító okmányok, így a személyi mellett a vezetői engedély és az útlevél érvényessége 2022. június 30. után nem hosszabbodik meg, ha azok május 31-ig lejártak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.