2022. április 5., kedd

ITT A BEJELENTÉS, MAGYARORSZÁG ELLEN ELINDÍTJÁK A JOGÁLLAMISÁGI ELJÁRÁST

NÉPSZAVA
Szerző: Á.Z.
2022.04.05.


...A jogállamisági mechanizmus egy eszköz, amellyel az Európai Unió a demokratikus játékszabályok betartására kényszerítheti az EU-tagországokat és pénzmegvonással sújthatja őket, ha a normák megszegése közvetlenül és kellő mértékben az uniós költségvetést érinti, vagyis ha az adott EU-tagország hatóságai nem lépnek fel valamilyen visszaéléssel szemben. Ilyesfajta mulasztásnak számít, ha egy EU-tagország ügyészsége elfelejti kivizsgálni és szankcionálni az uniós forrásokkal elkövetett visszaéléseket. Ezek egyike éppen a miniszterelnök veje, Tiborcz István körül gyűrűző Elios-ügy lehetett volna, amelyben a Nemzeti Nyomozó Iroda 2018-ban annak ellenére szüntette meg a nyomozást, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) szerint a cég, az Elios Innovatív Zrt. győzelme érdekében szervezett csalási mechanizmust építettek ki.

Ha az EEU-tagország hatóságainak a mulasztásainak nincs közvetlen hatása az EU-s pénzek elköltésére, akkor nem tartozik a rendelet hatálya alá. Ennek szellemében a jogállamiság elveinek a megsértése a következőket jelenti:

- Az országban veszélyeztetik az igazságszolgáltatás függetlenségét.

- Az uniós költségvetést végrehajtó hatóságok nem működnek megfelelően.

- A nyomozó és a vádhatóságok nem tesznek meg mindent a korrupció és az uniós jog ezzel összefüggő megsértésével szemben.

- Nem biztosítják e hatóságok intézkedéseinek vagy mulasztásainak független bíróságok általi felülvizsgálatát.

- Nem előzik meg és nem szankcionálják a közösségi támogatásokkal végrehajtott csalást vagy korrupciót.

- Nem fizettetik vissza a jogosulatlanul kifizetett összegeket.

- Nem biztosítják az összeférhetetlenség elkerülését
.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.