2022. április 25., hétfő

LÉGY, TILOS! – A FREESZFE KÖZÖSSÉGE KIÁLL A TILOS RÁDIÓ MELLETT

MÉRCE
Szerző: KŐSZEGHY FERENC
2022.04.25.


71 Freeszfés áll ki a Tilos Rádió mellett, mert a rádió „30 éve teszi a dolgát, gyakorolja a szólásszabadságot azok helyett is, akiknek ez volna a dolguk” – írják közleményükben.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, április 14-én a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) bejelentette, hogy nem hosszabbítja meg a Tilos Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát, többszörös kötelezettség- és szabályszegésekre hivatkozva.

A Tilos Rádió még kalózrádióként indult 1991-ben, legálisan 1995-ben kezdett el sugározni Budapesten és környékén. A rádió a magyar underground és ellenkultúra egyik meghatározó szereplője és színtere, legyen szó közéletről magas- és popkultúráról vagy politikáról.

Bár Csabai Gábor, a Tilos Rádió ügyvezetője szerint a döntésnek nincsen politikai indíttatása, a folyamat nagyon hasonló ahhoz, ahogy tavaly a Klubrádiót száműzte az internetre a klubrádiósok megfogalmazása szerint a „csupa fideszes tagból álló testület”. Azaz ez a fajta adminisztratív ellehetetlenítés nagyon is értelmezhető úgy mint közvetett politikai beavatkozás, hisz a hivatali adminisztráció finomjátékait könnyen befolyásolhatja a regnáló hatalom, olyan szabályokat teremtve, melyeknek szinte lehetetlen megfelelni. Arra Csabai Gábor is rámutatott, hogy sehol a világon máshol nincsenek ilyen szigorú adminisztratív szabályok kiróva a közösségi rádiókra, melyeknek gyakorlatilag lehetetlen megfelelni.
Kiállásukban a Freszfe tagjai politikai indíttatású elhallgattatásról beszélnek.

„Az illiberális hatalom szolgái a parlamentáris diktatúra negyedik ciklusának beköszöntét a rádió frekvenciájának elvételével ünnepelték, a sajtótörvények kilenc rendbeli megsértésére hivatkozva. Ha volna kedvünk, akár nevethetnénk is rajta, hogy ugyanebben az időszakban a maffiaállam szolgálatába állított média még a függetlennek aligha nevezhető igazságszolgáltatás színe előtt is százával vesztette el a sajtópereket, és a hatalom a közmédiát az állampárt szócsövévé züllesztette.”

A Freszfe közleménye felhívja a figyelmet arra is, hogy a Tilos végig szolidaritást vállalt ügyükkel, és több műsorban is beszámolt „az egyetemi autonómia modellváltásnak nevezett felszámolásának szégyenletes folyamatáról”. Így most kötelességükben érzik, hogy ők is kiálljanak a Tilos és a sajtószabadság mellett, és mindenkit arra kérnek, hogy segítsék a rádió fennmaradását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.