2022. április 8., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: Magyar Narancs
2022.04.06.


A SZERK.


A SZERK.
A jobb belátásért

Bizonyára önök is nehezen térnek magukhoz a sokk után, vasárnap este óta mi is azt a szilárd pontot keressük, mint ittasan hazatérő a ruhafogast az előszobában, melyre támaszkodva legalább kissé egyensúlyba tudnánk hozni magunkat, illetőleg a saját magunkról és a hazáról alkotott eddigi képünket; nemkülönben önbecsülésünket a haza becsületével.

A SZERK.
Érvénytelen

A vasárnap óta megjelent sajtóhírek, Facebook-bejegyzések alapján bátran kijelenthetjük, hogy a világtörténelemben még soha nem volt olyan népszavazás, amelyen ennyi érvénytelen, gúnyrajzokkal ékesített szavazócédulát adtak volna le. Jobb helyeken ilyenkor az állampolgári fityisz műtárggyá nemesül, még kiállítást is rendeznek a legszellemesebb művekből, és a teljes anyag múzeumba vagy levéltárba kerül.

PUBLICISZTIKA

UNGVÁRY KRISZTIÁN
Menetrendszerű vereség után
Mit tehetnek a magyar demokraták a demokráciáért?

A 2022. évi országgyűlési választások eredményei sokkolók az ellenzéki oldal számára. Az Országgyűlésben a Fidesz nemcsak magasabb arányban nyert, mint 2018-ban, hanem saját magán kívül bejuttatta nyíltan neonáci szövetségesét, a Mi Hazánk nevű proxipártját is. Ezzel szemben az ellenzék korábban nyerhetőnek vélt helyeken is alulmaradt, gyakorlatilag csak a fővárosban szerepelt sikeresen.

MAGYAR BÁLINT–MADLOVICS BÁLINT
Az újraválasztott autokrata és az ellenzék dilemmái

A vasárnapi választással Magyarország belépett azon autokráciák sorába, ahol a választások nem a választás napján dőlnek el. Míg egy demokráciában a kormány hatalmon maradása a politikusokat elszámoltatni képes nép döntése, egy autokráciában a győzelem az autokrata döntése: ő képes arra, hogy egyoldalúan és előre úgy alakítsa ki a választási helyzetet, hogy az a számára megfelelő eredményt produkálja. Ezt jelenti a manipulált választás.

KAPRONCZAY STEFÁNIA
Szabadnak lenni

„Drágám, dönthetsz úgy, hogy szabad leszel”– ezzel a mondattal zárul Edith Eva Eger A döntés című könyve. A szerző túlélte a náci haláltábort, élete többször a fogva tartók pillanatnyi kedvén múlott. Amikor kiszabadult, nem hagyta nyugodni, hogy vajon miért pont ő élte túl. Arra jutott, hogy bár nem tudta megváltoztatni a körülményeket, a haláltáborban is dönthetett úgy, hogy szabad lesz. Eldönthetjük, hogyan élünk – ez a könyv fő tanulsága.

VONNÁK DIÁNA
A legjobb golyóálló mellény
Ukrajna nyelveiről

Kamasz lehettem már, mikor megtudtam, hogy a dédnagyanyám, ha bármit el akart titkolni a gyerekei és az unokái elől, még németül beszélt, és hogy a saját anyám gyerekkorában a német tolvajnyelv volt, a felnőttek furcsasága. Idegesítő és ismerősen is ismeretlen.

EGOTRIP

EGOTRIP
Várhegyi Éva: Ekotrip
Mellényváltás

Szép nap virradt hétfőn Orbán Viktor szabójára: rögtön két új mellényre is megrendelést kaphat.

EGOTRIP
Szécsi Noémi: Nem és nem
Jó mulatság, férfi munka

„Mégis, kedves uram, mit vár tőlünk, öntsük le benzinnel és gyújtsuk fel magunkat a Nemzeti Múzeum lépcsőjén?” – pötyögtem oda, ahol az olvasó magyar értelmiségiként elkövetett mulasztásaimra hívja fel a figyelmemet, aztán némi töprengés után mégis kitöröltem a feleletemet.

EGOTRIP
Vajda Mihály: Szókratész a vonaton
Már megint győztek

- Drága Szókratész, jól vagy ott a nagy Ámerikában?

BELPOL

INTERJÚ
„Ezen nincs mit szépíteni”
Szabó Andrea választásszociológus, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Politikatudományi Intézetének igazgatóhelyettese

Mi állhat a Fidesz-tarolás hátterében, hogyan mozogtak a választók, és lehet-e egyáltalán választáson kormányt váltani? Szabó Andrea választásszociológussal elemeztük a választási adatokat.

ISMÉT KÉTHARMADOS TÖBBSÉGET SZERZETT A FIDESZ–KDNP
Az ág is húzza

A Fidesz nem csupán megnyerte az április 3-i választásokat, de országosan több szavazatot is kapott, mint négy éve. Az ellenzéki összefogás ugyanakkor 850 ezer vokssal kevesebbet szerzett, mint a 2018-ban külön induló ellenzéki pártok összesen. Az adatok elemzése mellett kísérletet teszünk mindennek a magyarázatára is.

INTERJÚ
„Bűnbakot keresni helytelen”
Hadházy Ákos

Az ellenzék a 2018-as országgyűlési választásokhoz képest mindenhol rosszabbul teljesített, a Fidesznek pedig meglett az újabb kétharmad.

INTERJÚ
„Ez most egy közös kudarc”
Tordai Bence (Párbeszéd)

Rémálom.

INTERJÚ
„Csak a hibákat kell kijavítani”
Kálló Gergely (Jobbik)

Nem sikerült megtartani mandátumát.

KÜLPOL

INTERJÚ
„Hogy vége legyen”
Inna Szovszun ukrán parlamenti képviselő

Ukrajna a háború alatt is igyekszik fenntartani a demokratikus döntéshozatal intézményeit – például a parlamentet, a Verhovna Radát. Ahol ugyan Zelenszkij elnök pártjának, A Nép Szolgájának van többsége, de az ország létét érintő legfontosabb kérdésekben szüksége lesz az ellenzékre is. A háborús törvényhozás mindennapjaiba az ellenzéki Hang (Holosz) párt képviselőnője avat be minket.

INTERAKTÍV

INTERJÚ
„Létezik igazság”
Rév István történész, a Blinken OSA Archívum igazgatója

Az intézmény új kiállítását a félelem nélküli beszédről olyan aktuális témák is ihlették, mint a CEU kiebrudalása és az SZFE ellehetetlenítése. A kiállítás kurátorát, a Blinken OSA Archívum igazgatóját kérdeztük.

Egy hét kultúra 2022/14.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/14.

Rövid hírek: sivatag, genom, metán...

Szüret 2022/14.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

KRITIKA

KÖNYV
A fólia fogságában
Mágnes mellett a vas

Egyelőre csak a kiskorúaknak szánt kiadványokra vonatkozik a „gyermekvédelminek” titulált törvényhez kapcsolódó rendelet, mely szerint „születési nemnek megfelelő önazonosságtól va­ló eltérést, a nem megváltoztatását, a szexualitást öncélúan ábrázoló, valamint a homoszexualitást megjelenítő, illetve népszerűsítő” termék csak zárt csomagolásban forgalmazható, illetőleg iskolák és templomok 200 méteres körzetében még úgy sem.

KIÁLLÍTÁS
Tüzesen süt le a Sun
Martin Parr: Strand az egész világ / Life’s a Beach

Parr akkor kezdett igazán ismertté válni Magyarországon, amikor ide is betörtek a digitális fényképezőgépek.

SZÍNHÁZ
Házhoz menni érte
Színház a város

A kényszer szülte ugyan, de vitathatatlan, hogy a százszázalékosan járványbiztos projekt egészen különleges – és remélhetőleg a főváros kulturális életében maradandó nyomot hagyó – élmény, meditatív én-idő.

LEMEZ
World music: kapaszkodó

a sötétben: szabad egy táncra?

FILM
Traumatológia
Catherine Corsini: Intenzív találkozások

Raphaëlle (Valeria Bruni Tedeschi) nem akarja tudomásul venni, hogy házastársa, Julie (Marina Foïs) elhagyni készül őt. Minden módon akaszkodna narcisztikus rigolyáit tovább tűrni nem hajlandó párjára; egy őt érő banális, de egziszteciális következményekkel járó baleset (könyökét töri a grafikusnő) felettébb alkalmasnak látszik, hogy a természetes módon felébredő sajnálatot és együttérzést kihasználva visszahódítsa (de legalább még egy kicsit magához láncolja) szerelmét.

TÉVÉSOROZAT
Szivacs a lándzsavégen
A gyanú

A legbiztonságosabb eltűnni a tömegben – állítja A gyanú első évada, de nem valószínű, hogy ezt magukra is így értik az alkotók.

KÖNYV


POETA.DOC
Egy néma klasszikus

Vergilius: Éneisz

KORSZAKOT VÁLT A KOSSUTH KIADÓ
Átrendezett cölöpök

A II. világháború utáni magyar könyvkiadás egyik jelentős szereplője, a Magyar Kommunista Párt által alapított Kossuth Kiadó talán csak a rendszerváltás idején, a privatizációjakor élt át olyan változásokat, mint amilyeneket mostanság. Kocsis András Sándor, a kiadó egykori tulajdonosa és vezetője élete fő művétől búcsúzik, a régi-új tulajdonosok azonban nem beszélnek.

FILM


INTERJÚ
„Minden épeszű ember”
Paolo Genovese filmrendező

A Teljesen idegenekkel a fél világot meghódító olasz rendező nem hazudtolja meg reklámfilmes előéletét, a saját regényéből forgatott leg­újabb filmje, a Szuperhősök tobzódik a színekben, fényekben, hangulatokban. Milánótól Ponza szigetéig, Marrákestől Koppenhágáig térben is nagy utat tesz meg Anna és Marco (nevük tisztelgés az olasz rocklegenda, Lucio Dalla híres dala előtt). Az olasz rendezővel a budapesti sajtóvetítés után beszélgettünk.

TÉVÉSMACI
Szarkák dáridója

Amikor Sztupa és Troché beszálltak pétanque-ozni, minden paraszt Jean Gabinnek öltözött.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Foglalkozása: szülő

Ha már az elnyomás elleni tüntetést is ki kell szervezni másnak, hogy addig is húzhassuk az igát, akkor itt az idő, hogy cselekedjünk.

VISSZHANG: FILM
Váratlan szerencse

Ha egyszer végleg kilábalunk a pandémiából, valaki nyilván megírja majd a filmtörténetnek azt az alfejezetét, amelyik csak az ún. Covid-filmekkel foglalkozik.

VISSZHANG: FILM
Szuperhősök

Paolo Genovese az itthon is nagy sikert arató Teljesen idegenek és A hely után ismét az emberi kapcsolatok szétszálazhatatlan sokszínűségét igyekszik bemutatni.

VISSZHANG: KÖNYV
Németh Róbert: Nem vagyok itt

A zenei újságíró és popzenész (Heaven Street Seven, Pegazusok Nem Léteznek) önéletrajzi elemekben bővelkedő regényének főszereplője Niedics Péter.

VISSZHANG: KÖNYV
Rubin Eszter: Minek szenved, aki nem bírja

A regény főszereplője, Pető Hanga megtapasztalja, hogyan csapnak vissza az évek alatt tökéletesre fejlesztett elhárító mechanizmusai, és a személyiségébe épült, nagyrészt generációs örökségként hordozott szorongásai.

VISSZHANG: KÖNYV
Marja Baseler – Annemarie van den Brink: Utazás a koponyán belül

Családi összejövetelt tart a Stein család, a nagymama és a nagypapa épp 50 éve házasodtak össze.

VISSZHANG: LEMEZ
Gang of Youths: Angel in Realtime

A sydney-i székhelyű, soknemzetiségű zenekar második nagylemeze, a 2017-es Go Farther in Lightness egészen tisztességeset robbant a megjelenése után.

VISSZHANG: LEMEZ
Kittin/Hacker: Third Album

A francia Caroline Hervé, azaz Miss Kittin kétségkívül az elektronikus (pop)zene műfajteremtő csodabogara.

ZENE

RÉS A PRÉSEN
„Lüktető csődület”

Mariam Doumbia énekes – Amadou & Mariam

MI A KOTTA?
Félboldogság

Klasszikus zenei programajánló a 2022/14. hétre

TUDOMÁNY

ÉTOLAJ-ÁRROBBANÁS
Ide veled, drága zsírunk!

A világszerte zajló élelmiszerár-emelkedés talán az étolaj árát érinti a leginkább. De miért pont ez drágul már több mint egy éve, és hol a határ?

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Ramadan Kareem

Diókrémmel töltött minipalacsinta, csokoládéöntettel

ÉTEL, HORDÓ
Vegan Garden

Király vegán

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.