2022. április 17., vasárnap

NEM KIZÁRT, HOGY KIDOLGOZOTT STRATÉGIA A KÖZMÉDIA JOBBOLDALI KRITIKÁJA – VÉLI A MÚOSZ ELNÖKE

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2022.04.17.


12 év után keményen kritizálják a közmédiát a jobboldalról. A Magyar Demokrata című hetilap főszerkesztőjének testvére, a lap munkatársa, Bencsik Gábor FB-oldalán kimondta „azt, amit a jobboldalon is mindenki tud: a magyar közszolgálati televízió politikai elfogultsága tarthatatlan”. Mit is jelenthet ez? Kocsi Ilonát, a MÚOSZ elnökét kérdeztük, de ő óvatosságra int.


Az egészen új gesztus, hogy az újabb kétharmad tudatában önigazolásként behívják a köztévébe háromnegyed órára a vesztes Márki-Zay Pétert. Hasonló invitálást kapott – kellő meghökkenést kiváltva – Csáki Judit színikritikus is. Bár nem kormánykritikus megnyilvánulásairól kérdezték, hanem szavazatszámlálói tapasztalatairól. Közben Székesfehérvár fideszes polgármestere, Cser-Palkovics András is elismerte egy interjúban a kormány igazságtalan médiatúlsúlyát, ami befolyásolhatta a választást is. Egy Orbán Gáspár nevű kommentelő szivecskés emojival biztosította egyetértéséről, az elvtársai által hirtelen, komcsi-sorosistának bélyegzett Bencsiket, váratlan vallomása kapcsán. Ön szerint mi van itt? Csapda vagy 12 év után helyrebillen a kizökkent idő?

– Szerintem ebben a pillanatban ezt nem lehet értelmezni.

Akkor nézzük a tényeket!

– Az valóbban tény, hogy az Európai Unióban zajlik a jogállamisági eljárás Magyarország, a magyar kormány ellen. Ebben kiemelt jelentőséget kap a média, különösen a közmédia szerepe. Vizsgálat tárgya, hogy mennyire egyoldalú, mennyire propagandista a gyakorlatban. Tehát lehetséges, ez az egész akció azt szolgálja, hogy jó pontokat szerezzen a kormány az EU-nál. Bencsik Gábor akciója azonban némileg mégis egyéninek látszik, legalábbis annak alapján, ahogy rárontott a közmédia, illetve a kormánypropaganda. Persze az sem kizárt, hogy ez is egy színjáték, a kijelölt szerepek alapján zajlik, amint ezt is és az ellenkezőjét is profi módon alkalmazták az eltelt bő évtizedben. Én egyelőre várnék az egyértelmű ítélettel, mert kíváncsi vagyok, hogy mi lesz a folytatása? Az oké, hogy most behívják Márki-Zay Pétert meg a Kétfarkú Kutya Pártot, de ez pillanatnyilag csak egy-egy ember, mutatóban. Ráadásul azt követően, hogy elvesztették a választást és már nem sok vizet zavarhatnak.

A kötélről levágott áldozatokat valóban nem ízléses asztalhoz ültetni az akasztófa alatt.

– Abszolút. Egy ilyen elsöprő, kétharmados győzelem után én azt gondolom, még azt is megengedhetné magának a Fidesz, hogy visszatérjen a normalitáshoz a közmédiában. Tehát a közszolgálat lehetne közszolgálat, megjelenhetnének az ellenzéki politikusok is, a közmédiában közéleti kérdésekről vitatkozhatnának. Ugyanis annyira stabil már a Fidesz hátországa az eltelt 12 év politikai propagandájának hatására, hogy nem valószínű egy ilyen profilváltással a szimpatizánsaik átállítása. Legalábbis rövid idő alatt nem...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.