2022. április 8., péntek

NEMCSAK AZ A KÉRDÉS, HOGY MIT „RONTOTTAK EL” AZ ELLENZÉKI PÁRTOK, HANEM AZ IS, MIT TEHETÜNK MI

MÉRCE
Szerző: MÉRCE
2022.04.08.


Ismét úgy leptek meg bennünket a választási eredmények, ahogy legkevésbé szerettük volna. Akárcsak 2018-ban, a Fidesz nagyarányú győzelmét csak súlyosbítja, hogy sokan jobbat, mást reméltünk, még talán azok is, akik a kezdetektől nem bíztak abban, hogy a Jobbiktól a Párbeszédig ívelő összefogás, ez a politikailag nehezen értelmezhető hibrid működőképes lehet.

Ha már van is rutinunk, fájdalmas szembesülni azzal, hogy az a politikai recept, amely az egyetlen lehetőségnek tűnhetett az utóbbi években Orbán Viktor leváltására, vagy legalábbis megszorongatására, országos kudarcot vallott. Különösen fájdalmas azok számára, akik egyfajta utolsó esélyként reménykedtek ebben; azok számára, akik rengeteg munkát raktak bele az elmúlt hónapokban, sőt, akár években, hogy ne ezekkel az eredményekkel feküdjünk le vasárnap este.

Megdöbbentő szembesülni azzal, hogy Orbán Viktor és rendszere olyan négy év után kapott az eddigieknél is erősebb felhatalmazást, amikor a koronavírus-járvány félrekezelése emberéletekben volt mérhető, és amikor milliók mindennapi tapasztalata, hogy az állami egészségügy és oktatás az összeomlás szélére került. Amikor még magasabbra csavarták az uszítást a romák, a szexuális kisebbségek és, egészen a közelmúltig, a menekültek ellen – végül pedig a rendszer hazug és cinikus működésének új mélységet adott a háború. Orbán Viktor vasárnapi diadalittas beszédének nagy derültséget kiváltó „poénjai” közül a legemlékezetesebb talán az marad, amely az „ukrán elnököt” is besorolta a Fideszre támadó ellenfelek közé. Épp azon a napon, amikor ismertté váltak a bucsai mészárlás dermesztő dokumentumai.

És hiába vált ez is rutinná, szívszakasztó szembesülni azzal, hogy ez a kampány – hiába a Fidesz mögött duzzadó többség – csak megerősítette a falakat egy egyre atomizáltabb és polarizáltabb társadalomban, az ők és a mi, a NER hívei és az ellenzék szavazóinak tetszőleges kategóriái, falusiak-városiak, szegények és módosabbak, politizáltak és „tájékozatlanok”, olykor szomszédok, testvérek között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.