2022. április 12., kedd

ORBÁNÉK TRÜKKÖS MEGSZORÍTÁSA, AZ INFLÁCIÓS ADÓ AZ ALACSONY JÖVEDELMŰ EMBEREKET SÚJTJA

HÍRKLIKK
Riporter: NVZS
2022.04.12.


„Nagyon úgy tűnik, az Orbán-kormány stabilizációs politikájának az egyik fő eleme, hogy hagyják felpörögni az inflációt, s ezzel nyirbálják meg szépen csendben a jövedelmeket, a kereseteket. Közben pedig arra hivatkoznak, hogy ők nem vetnek ki többletadót a szegényekre, a dolgozókra, de ez nem igaz, mert az úgynevezett inflációs adó formájában valójában ezt teszik” – szögezte le Mellár Tamás. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi elnökét, a Párbeszéd újrázó országgyűlési képviselőjét a márciusi inflációs adat kapcsán arról kérdeztük, milyen következtetéseket lehet levonni magából az adatból és a trendekből. Mint mondta: „a normális, hatékony piaci működéshez kontrollált, alacsony infláció tartozna, de Orbánék látszólag nem is akarnak elmozdulni az antiinflációs politika irányába”. Ezzel végső soron – az infláció közvetlen és közvetett hatásain keresztül – tovább mélyítik a jövedelmi, megélhetési szakadékot a társadalom csoportjai között.


Nem okozott meglepetést a márciusi inflációs adat, amit hétfőn tett közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Eszerint egy százalékkal volt magasabb az infláció, mint februárban, 2021 márciusához képest a fogyasztói árak 8,5 százalékkal emelkedtek. A maginfláció 9,1 százalékos volt, a nyugdíjas infláció pedig a hivatalos adat szerint legalábbis 8,3 százalékra rúgott. Utoljára ilyen drágulás 2007 júniusában volt.

Ám az vesse magára az első követ, aki csak ilyen „alacsony” drágulást érzékel a saját pénztárcáján. Nem véletlen, hogy sokkal nagyobb áremelkedést tapasztalunk, hiszen az elmúlt egy évben az élelmiszerek drágultak a leginkább, átlagosan 13 százalékkal. A kenyér ára 27,9, a sajté 21,8, a baromfihúsé 21,4 az idényáras élelmiszereké 17,9 százalékkal nőtt. Két számjegyű a lakásjavító és -karbantartó cikkek árának drágulási üteme is (20,8 százalék), illetve az ilyen szolgáltatásoké (18,7 százalék). Az üzemanyagokért 11,4 százalékkal kell többet fizetnünk, mint egy éve...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.