2022. április 21., csütörtök

RENDKÍVÜL KEMÉNYEN OSZTOTTA MACRON A TÉVÉVITÁN LE PENT

NÉPSZAVA
Szerző: RÓNAY TAMÁS
2022.04.21.


Komoly csörték voltak kettejük között. A felmérések szerint a francia elnök felülkerekedett ellenfelén.

Macron folyamatosan arra próbált rámutatni, hogy Marine Le Pen alkalmatlan az elnökségre, bár ma már azt állítja, nem akar kilépni az Európai Unióból, továbbra is a Frexit a célja, s túl közel állt Vlagyimir Putyin orosz elnökhöz, hangoztatta Macron.

Ne keverjen össze mindent. A programjának nincs se füle, se farka

– hangoztatta az elnök, aki azt is ellenfele fejéhez vágta, hogy „klímaszkeptikus”. „Amikor ön Putyinhoz fordul, a bankárával beszél”, említette meg Macron, utalva arra, hogy Le Pen öt évvel ezelőtt egy orosz banktól kapott hitelt, amit mindmáig törlesztenie kell pártjának, a Nemzeti Tömörülésnek (RN).

A nagyon kemény megjegyzések sokakat meglepetésként érték. Macron előnye a felmérések szerint elég kényelmesnek tűnt ahhoz, hogy az elnök ne kockáztasson a vitában. Sokan úgy vélték, biztonsági játékra törekszik, hogy kihúzza már a voksolás napjáig, de ez a támadó stratégia azt is jelezte: az elnök tanácsadói nagyon ingatagnak gondolják a tíz százalékos előnyt.

Persze Marine Le Pent sem kellett félteni, már ami a keménységet illeti. „Ön a rendőrséget küldi majd azokra, akik fejkendőt viselnek?” – kérdezte egy ízben Macron arra utalva, hogy Marine Le Pen a női fejkendő betiltását szorgalmazza a szabad téren. Mire Le Pen: „Ön pedig azokra küldte, akik nem oltatták be magukat”. Marine Le Pen kampányában eddig is előtérben volt a vásárlóerő kérdése, az, hogy mennyivel nehezebb megélniük a bérükből az embereknek, s nem volt ez másként a vitában sem. Azt próbálta sulykolni, hogy Macron szociális intézkedései hatástalanok voltak. „Vissza akarom adni a franciák pénzét” – jelentette ki hangzatosan a szélsőjobboldali politikus. Sokat beszélt az adócsökkentésről, állítása szerint visszavenné az energiára és az alapvető szükségleti cikkekre kivetett áfát. Macron ezzel szemben megvédte eddigi döntéseit, mint mondta, az energiaárak gyors emelkedésének ellensúlyozásaként már eddig 25 milliárdot fordítottak arra, hogy ne emelkedjen jelentősen a rezsi, megemlítette továbbá, hogy bevezették az energiautalványt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.