2022. április 19., kedd

TÖRÖK GÁBOR: A MAJDANI ELLENZÉK LEHETŐSÉGE A FIDESZ-MODELL

MAGYAR HANG
Szerző: BODARCZ PÉTER
2022.04.19.


Szorosabb eredményre számított Török Gábor, de az újabb kétharmadnál nagyobb meglepetés lett volna, ha az ellenzék győzni tud. A politológus a választás eredményének értékelése mellett kifejtette, Orbán Viktor kormányára nehéz évek várnak, a válságkezelésben pedig szükség lesz az olyan tapasztalt politikusokra, mint Lázár János és Navracsics Tibor, akik az idei választás nagy visszatérői. Szerinte az ellenzéknek a kilencvenes évek Fideszéről kellene példát vennie, ám ezt az utat jelenleg egyedül a kétfarkú kutyapárt követi.


– A választás előtti közvélemény-kutatások lényegesen szorosabb eredményt jósoltak. Mennyire lepte meg az újabb kétharmad?

– Sokkal nagyobb meglepetés lett volna, ha az ellenzék nyer. Ugyanakkor én is a felmérésekből tájékozódtam, a Medián, a Századvég, a Závecz és a többi kutató is azt jósolta, hogy a Fidesz a listás szavazatok körülbelül ötven százalékát szerzi meg, de az ellenzék is negyven százalék feletti eredményre számíthat. Az is világos volt, hogy az egyéni választókerületi eredményeken múlik, ki alakíthat kormányt. Azt már korábban érzékeltem, hogy sok egyéni körzetet úgy állítottak be billegőnek, hogy annak nem volt alapja. Ilyen a balatonfüredi körzet is, ahol élek. Az ellenzék arra számított, hogy itt – és máshol is – nyerhetnek, ám ez csak a helyismeret hiányáról árulkodik. Győzelmi esélyei nem voltak az ellenzéknek, de valóban szorosabb eredményre számítottam...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.