2022. április 17., vasárnap

„ÚGY JÖTTÜNK ELŐ, MINTHA CSAK ÚJJÁSZÜLETTÜNK VOLNA” – TÖBB MINT 300 EMBERT TARTOTTAK FOGVA EGY UKRÁN FALU ISKOLÁJÁNAK PINCÉJÉBEN OROSZ KATONÁK

TELEX
Szerzők: AJPEK ORSI, FERENCI ÁRMIN
2022.04.17.


Ahogy foglalják vissza az ukrán csapatok a Kijev környéki területeket, úgy válik egyre világosabbá, milyen árat fizetnek ártatlan emberek az orosz-ukrán háborúban. A helyiek szerint az orosz katonák követték el a nyilvánosságra került atrocitásokat, Ukrajna és több nyugati ország is háborús bűnökkel vádolja az orosz hadsereget. Oroszország mindent tagad, és nyugati titkosszolgálati akciónak tekinti a civil lakosság elleni támadásokat, köztük a szerintük megrendezett bucsai tömegmészárlást. A Reuters az ukrán fővárostól 120 kilométerre lévő Jahidnében készített fotóriportot, amit alig két hete hagytak el az orosz katonák.


Halottak neveit vésték fel egy ukrajnai iskola pincéjének a falára, ahol a helyiek szerint több mint 300 ember volt hetekig az orosz megszállók fogságában a Kijevtől északra fekvő Jahidnében. A mindössze öt utcából álló, mezőgazdaságból élő kis falu a közeli Csernyihivből érkező városiak kedvelt nyaralóhelye volt – most egy leégett házakkal teli, hátrahagyott katonai felszereléssel, harckocsikkal tűzdelt kietlen romhalmazzá vált.

A Reuters készített képriportot a településen, ahol újságíróiknak nyilatkozva Alina Tolocsina, a falu vezetésének tagja nehezen tudott uralkodni érzelmein, amikor végigment a listán lévő neveken a pincében, ahova elmondása szerint őt és több száz társát bezárták. Az ajtótól balra az orosz katonák által megölt hét ember nevét írták fel. A jobb oldalon tíz olyan ember neve állt, akik a pincében uralkodó körülmények miatt haltak meg.

„Ez az idős férfi halt meg először” – mondta Tolocsina, és a Muzyka D. névre mutatott. Dmitro Muzyka március 9-én halt meg az iskola alagsorának legnagyobb termében. A férfi holtteste néhány napig egy kazánházban feküdt, majd aztán amíg éppen nem ágyúzták a települést, néhány embernek megengedték, hogy elvigyék a halottakat, és a falu temetőjében temessék el őket.

A Reuters hét jahidnei lakossal beszélt, akik szerint legalább 20 ember halt meg az orosz megszállás alatt. Az ukrán hatóságok egyelőre nem közöltek hivatalos adatokat a halálos áldozatok számáról, és a Reuters sem tudta megerősíteni a helyiek beszámolóit, de a tudósítóik láttak egy frissen ásott sírt a falu melletti mezőn, és két műanyag lepedőbe burkolt holttestet.

A lakosok beszámolói beleillenek azok sorába, amelyekben a Kijev környéki városok civil lakossága emlékszik vissza a többhetes orosz megszállás alatt tapasztalt szenvedésekre...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.