2022. április 19., kedd

ÚJ IDŐSZÁMÍTÁS A DEVIZASZÁMLÁKNÁL - ÉRDEMES ÁTTEKINTENI A KÖLTSÉGEKET

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.04.19.


Még mindig sokan hiszik azt, hogy ha devizaszámlájukra külföldről érkezik pénz, vagy a valutát a pénztárban befizetve hizlalják egyenlegüket, akkor nincs plusz banki költség. Ez valamikor alapvetően így volt, de a helyzet időközben változott. Mostanra nem egy helyen új időszámítás kezdődött, vagyis: nem mindegy, mikor nyitották a devizaszámlát.


Aki valutával akarja hizlalni a számláját, annak esetenként plusz költséggel is számolnia kell. Tapasztalataink szerint erre sokan egyáltalán nem számítanak. Korábban szinte egyáltalán nem voltak költségek a számlára befizetéskor és jóváíráskor, a bankok gyakorlata azonban időközben nagyot változott. Ezt mutatja, hogy például a CIB a 2021. július 1. előtt kötött bankszámlaszerződésekre nem számít fel díjat azoknak, akik fiókjában fizetnek be valutát. A későbbi számlák esetén a pénzből lecsípnek 0,3 százalékot plusz 50 forintot. Ez a költség azonban legfeljebb 10 ezer forintra rúghat.

Másutt nem ússzák meg a devizaszámlások ennyire „olcsón”. Az Erste a számlájukon 12 ezernél kevesebb eurót tartókat valuta befizetésekor 2,44 euróval vágja meg (az ennél többel rendelkezők teljesen mentesülnek ettől a költségtől). Ez azonban csak a minimális összeg (nagyjából ezer euró felett kezd emelkedni), százalékos díjat is alkalmaznak, felső korlátot pedig nem szabnak meg.

Jóváírásért az általunk vizsgált bankok közül (egyelőre?) csak az OTP számít fel díjat. Korábban így tett még a Budapest Bank is, de az a pénzintézet már nincs a piacon, beolvadt az MKB-ba. Az MKB egyébként éppen ezért kezdhetett április elsejével új időszámítást. A kondíciós listában elválasztják az előtte és utána kötött szerződéseket. Mivel mi alapvetően az éppen aktuálisan nyitható számlákat szoktuk részletezni, a devizaszámlánál is az április elseje utáni feltételeket tekintettük át. (A devizaszámlák néhány feltételét itt nézheti meg.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.