2022. április 19., kedd

WALL STREET JOURNAL: BERLIN CINKOS, MERT MEGALKUVÓ ORBÁNNAL SZEMBEN - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.04.18.


Berlin Orbán Viktor cinkosaként az orosz agresszió elleni egységes uniós fellépést akadályozza energiapolitikai célokból – írja cikkében a republikánus elemző, Dalibor Rohac.

Az ukrán határ mentén, illetve Budapesten, Varsóban, Bukarestben zsidó segélyszervezetek fogadták az ukrán zsidó menekülteket, akik számára több helyen is megszervezték – amerikai szponzoroknak köszönhetően – a szédert, a pészah ünnepi vacsoráját. Varsóba például zömében Mariupolból és Bucsából érkeztek, ahol az oroszok a legnagyobb pusztítást végezték, Bucsában pedig tömegmészárlást rendeztek. A Jerusalem Post a széder estekről számot adva úgy fogalmaz, az ukrán zsidók saját megmenekülésüket, szabadulásukat, exodusukat is ünnepelték a pészah során. A New York-i Zsidó Szövetség, és a Zsidó Támogatói Hálózat (Jewish Funders Network) szervezte az ünnepi eseményeket. A legutolsó információ szerint mintegy 13 ezer zsidó menekült el eddig Ukrajnából Izraelbe.

Az angol nyelvű, szlovák portál, a Kafkadesk Ukrajnával foglalkozó legutóbbi írásában ugyan Magyarország neve nem szerepel, de közvetve világos képet ad arról, miként szakad szét a V4-ek szövetsége. A szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Nad ugyanis Putyint egyenesen Hitlerhez hasonlította a New York Timesnak adott interjúban. Nad úgy vélte, Ukrajna szó szerint a mi jövőnkért is harcol most, ezért minden európai országnak minden segítséget meg kell adnia. A szlovák kormányfő, Eduard Heger pedig további és még szigorúbb oroszellenes szankciókat támogat, nem mellesleg Pozsony több millió euró értékben küldött katonai felszereléseket és fegyvereket Ukrajnának. Most pedig Mig-29-eseket tervez küldeni a kijevi vezetésnek.

Napi kb. 10 ezer ukrajnai menekült érkezik hazánkba – adta közre a legfrissebb információkat a SchengenVisaNews portál. Ahonnan azt is megtudhatjuk, hogy eddig mintgy 1,8 millió menekült kért uniós menedékjogot a háború több mint 50 napja során. Az Európai Unió újabb segélycsomagot bocsát a tagállamok rendelkezésére a befogadás arányának megfelelően. Az Ideiglenes Védelmi Irányelv forrása lehetővé teszi a menekültek egy évnyi időtartamra vonatkozó, idegenhonban történő tartózkodásának pénzügyi támogatását.

New York Post mellett számos újságban olvashatunk arról a brutális gyilkosságról, amelynek áldozata a Queensben élt, 51 éves Gaál Orsolya lett. Hockey sporttáskában, vérbe fagyva találtak rá az útszélén, otthonától mintegy másfél km-re. Pénteken még a kertjében látta a szomszédja, szombat reggel már az útszélén feküdt, és a térfigyelő kamerák szerint egy eddig ismeretlen férfi a nő kertjéből vonszolta el a kerekes sporttáskát. A vérnyomok alapján jutottak el a házig, ahol a nő 13 éves fiát egyedül találták. Bevitték a rendőrőrsre, kihallgatták, de miután semmit nem tudott anyja hollétéről, hazaengedték. Gaál férje Howard Klein és 17 éves fiuk Portlandben tartózkodtak. Rendőrségi adatok szerint 2020-ban egyszer már eltűnt Orsolya. 2004-ben pedig idősebbik fia tűnt el, de ő is hamar megkerült.

Németországnak is megvan a maga Magyar problémája címmel a konzervatív Wall Street Journalben meglehetősen kritikus cikket olvashatunk – méghozzá egy olyan szerző tollából, aki a köztudottan republikánus párti agytröszt, az American Enterprise Institute elemzője. Dalibor Rohac nemcsak Angela Merkelt hibáztatja az elmúlt 12 év, Orbán unióellenes intézkedései felett szemethunyó, mindent elnéző politikája miatt, de Olaf Scholz fejére is olvassa – lévén a választások után – már ő is túl későn és túl keveset tett, hogy Orbán antidemokratikus kormányzását megakadályozza. A szerző keményen fogalmaz: Berlin Orbán Viktor cinkosaként az orosz agresszió elleni egységes uniós fellépést akadályozza. Merthogy nemcsak Orbán, de Németország is igyekezett a Kreml kedvében járni – alapvetően az energiapolitika zökkenőmentessége érdekében. Nem véletlenül mondott nemet Ukrajna vezetése Frank-Walter Steinmeier német elnök kijevi látogatásának bejelentésére.  A Wall Street Journalben Rohac a Merkel-féle politikát találóan és nem véltelenül stratégiai nyugalom kifejezéssel jellemzi. A szerző tagadhatatlanul liberális mércével vonja meg Orbán politikájának mérlegét, pont ugyanazokat olvashatjuk, mint minden más liberálisnak tekinthető napilapban, a Washington Postban vagy a New York Timesban. Ma védhetetlenné vált Németország bűnrészessége, amellyel a Nyugat egységét folytonosan megbontó Orbán pártján áll. Aki továbbra is a nemrég 15 évre Oroszországgal megkötött gázszerződésekre hivatkozva utasítja el az egységes uniós energiapolitikát, amelyik rövidtávon kíván szakítani az orosz energiapiaccal. Sholznak véget kellene vetni a Merkel által kezdett és azóta is folytatott opportunista viselkedésnek, mert a nagyhatalmi státusz komoly felelősséggel jár együtt.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.