2022. május 13., péntek

A FIDESZ EGY SALÁTATÖRVÉNYBEN RÖGZÍTHETI A KÖLCSÖNMUNKÁSOK KIZSÁKMÁNYOLÁSÁT

MÉRCE
Szerző: FAZEKAS LÁZÁR BENJÁMIN
2022.05.12.


Salátatörvénybe rejtve rögzítheti a Fidesz azt a veszélyhelyzetre hozott munkaerő-kölcsönzési szabályozást, amellyel lényegében korlát nélkül jöhetnek be a külföldi munkavállalók az országba. A javaslat egyszerre teszi lehetővé a vendégmunkások és a munkaerő kölcsönzésen keresztül foglalkoztatott magyar dolgozók kiszolgáltatását a nagy multi cégeknek.

A kormány ugyanebben a szabályozásban szabad kezet kap arra, hogy nekik és a szintén munkaerő-kölcsönzésben alkalmazott magyar munkavállalóknak a munka szabályozását rendeleti úton intézze.


A javaslat értelmezésével kapcsolatban munkajogász szakértőt is megkerestünk, aki szerint alkotmányossági problémák is lehetnek vele. A hír megjelenésével egyidőben több szakértővel beszélünk – ez alapján újabb cikkel jelentkezünk!

A javaslatra Jámbor András országgyűlési képviseli (a Mérce volt főszerkesztője) hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán.

Jámbor szerint úgy tűnhet, „ez csak arról szól, hogy az ukrán, mongol, indiai és további harmadik országbeli munkavállalók szabadon jöhessenek és feltölthessék a munkaerőhiány által teremtett helyeket”.

„De valójában egyre több magyar dolgozót is ezzel a jogokat elvevő, a béreket alacsonyan tartó kizsákmányoló foglalkoztatási formával alkalmaznak. Ez az intézkedés egyszerre pörgeti lefelé a bérversenyben a magyar dolgozók helyzetét, szögezi le a magyar gazdaságpolitika bukott álláspontját, és hagyja cserben azokat a magyarokat, akiket nehezebb integrálni a munkaerőpiacra.”

A képviselő úgy véli, a kormány feladata nem a tőke kiszolgálása lenne, külföldi munkavállalókkal, hanem a lecsökkentett oktatási korhatár és a területi egyenlőségek miatt a munkaerőpiacról kiesettek visszaterelése lenne oda, felnőttképzéssel és támogatásokkal.

„De a kormány nem ezt teszi, hiszen a magyar gazdaságpolitika 2010 után is ugyanazt a neoliberális utat járja be, mint 1990 óta. A lefelé tartó bérversenybe és adóversenybe beszállva a nagy multik kegyét keresi, bármikor, bármennyi magyar dolgozó érdekét a szemétbe hajítja, ha Münchenben azt mondják: haptákba!”

Jámbor szerint a legnagyobb baj a javaslattal az, hogy a válságban a zsákutcás politika, ami a multiknak kedvez, tovább folytatódik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.