2022. május 13., péntek

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: MAGYAR NARANCS
2022.05.11.


A SZERK.


A SZERK.
Irány Kelet!

Április 3. után sokat hallottuk, hogy Orbán azért nyert, mert ő ért a nép nyelvén – és ezt a „tényt” végre tudomásul kellene vennie az ellenzéknek meg a nem kormánypárti sajtónak –, továbbá hogy túlzott egyszerűsítés mindent a propagandára fogni. Az empatikusabb, hovatovább önmarcangolásra hajlamosabb felszólalók az itt-ott elhangzó „agymosott” jelzőt pedig kifejezetten kikérték az Orbánra szavazó választópolgárok nevében.

A SZERK.
Történelmi személyiség

Egyre halványabb emlék a február 1-jei Putyin–Orbán-találkozó. Leginkább a gigantikus asztal jut az eszünkbe róla, no meg az, hogy Orbán szerényen békemissziónak nevezte moszkvai útját.

A SZERK.
A szatír utazik a kisvasúton

Valamikor a múlt század 90-es éveinek elején találta azt mondani Szirtes András filmrendező, hogy ha egy forintod van, akkor egy forintból kell filmet csinálni.

PUBLICISZTIKA

KIRILL HARATYJAN
A pokol tornácán
Mi vár Oroszországra a győzelem napja után?

Május 9. a legfőbb, „szakrális ünnep” Putyin politikai kalendáriumában. Ehhez a dátumhoz kötődnek elnöki beiktatásai – legutóbb, immár negyedik alkalommal, 2018-ban tett esküt –, s a győzelem napja köré épül teljes politikai hatalma és mítosza. Az idei május 9-én az „Ukrajna feletti győzelem” szentelte volna meg az orosz világhatalmi mítosz újraalapítását, az új Putyin-korszak kezdetét.

MÉLYI JÓZSEF
Emlékművek háborúja
Az orosz emlékezetpolitika ukrán frontja

Az orosz–ukrán háború második hónapjának végén sűrűsödni kezdtek a hírek az emlékművekről. Kijevben az ostrom alá vett ukrán települések nevére és színeire cserélték a szovjet Hős városok tábláit, Harkivban Zsukov marsall szobrát, Munkácson a második világháborús obeliszket döntötték le, az elfoglalt Henicsenszkben az oroszok első dolga volt, hogy helyreállítsák Lenin szétbontott kőszobrát, Bucsából pedig a tömegmészárlás dokumentumai mellett megérkeztek a szétlőtt köztéri alkotásokról készült fotók is.


EGOTRIP


EGOTRIP
Szécsi Noémi: Nem és nem
A nők városa



Ha a babakocsi kereke beszorul a villamossínek közé, és nem érek vele át a zöldön, mindig a politikusokra gondolok. Őket szeretem a legjobban utálni, hiszen eleve ezért vannak.

BELPOL

INTERJÚ
„Még mindig zavarom őket”
Hadházy Ákos az ellenzéki politizálás lehetőségeiről

Egyedüli képviselőként bojkottálta a parlament alakuló ülését, nem ül be a Momentum frakciójába, de nem akar örökké független képviselő lenni. Továbbra is a parlamenten kívüli munkában, az ellenállásban és az ellenzék újraszervezésében hisz, még ha egyedül maradt is a javaslataival.

A FERTŐ TAVI GIGABERUHÁZÁS ALULNÉZETBŐL
Az utolsó deszkáig

Tavaly nyáron bontotta el az állam a Fertő tavi cölöpházakat Fertőrákoson. A területen a hatvanas évek közepétől álltak házak, jellegzetes építészeti összképük miatt turisztikai látványosságnak számítottak. A kormány döntése nyomán életek munkája vált a befektetői mohóság martalékává.

ENGEDETLENSÉGI MOZGALOM INDULHAT A MAGAS SZENNYVÍZDÍJ MIATT
A rezsicsökkentés korlátai

Az ország egyik legmagasabb szennyvízdíját állapították meg az egyik legszegényebb településen, a Békés megyei Dombegyházon, ami a fideszes polgármester szerint is vállalhatatlan. Az emberek lakossági fórumon úgy döntöttek, nem hajlandók fizetni.

FÜGGETLEN ÉS FÜGGŐ POLGÁRMESTEREK A NER-BEN
A halottakat hűteni kell

Kübekháza független polgármestere Márki-Zay Péter mellett kampányolt, a falu hét pályázatot bukott el. A szintén független deszki polgármester ennél könnyebben boldogul, mártélyi kolléganőjét viszont most buktatta meg a képviselő-testület.

KÜLPOL

MIRŐL SZÓL A MAGYARORSZÁG ELLENI JOGÁLLAMISÁGI ELJÁRÁS?
A pénzvesztés réme

Az Ángyán-jelentésekre, a Korrupciókutató Központra és az Átlátszóra is hivatkozik az Európai Bizottság a levélben, amellyel elindította a jogállamisági eljárást Magyarországgal szemben. Milyen kifogásai vannak a Bizottságnak, és mit tehet a kormány, hogy hozzájusson az uniós pénzekhez?

ÁLLAMI HOMOFÓBIA LENGYELORSZÁGBAN
Leteker, felteker

A homoszexualitás összemosása a pedofíliával, az „LMBTQ-ideológia” démonizálása, a „hagyományos családi értékek” álszent védelme – Lengyelországban is évek óta uszít a kormány az LMBTQ-emberek ellen. A helyzetet itt a számtalan pedofilbotrányba keveredett katolikus egyház aktív befolyása súlyosbítja.

KRITIKA

SZÍNHÁZ
A család az család
Sam, avagy felkészülés a családi életre

Lengyelországban, akárcsak nálunk, egy anakronisztikus családfogalom ideálképét követve hoznak a politikusok tökéletesen értelmetlen törvényeket, amelyek megkeserítik több társadalmi csoport életét. A keresztény konzervatív kormány és oktatáspolitika azt szajkózza, hogy a család egy apából, egy anyából és a gyerek(ek)ből áll. Igen ám, de a házasságok több mint fele válással végződik. Maria Wojtyszko színműve azt keresi, hogy mit kezdhetnek a gyerekek ebben a légkörben a saját érzéseikkel.

SZÍNHÁZ
Ítélet nincs
Mundruczó – Wéber: Pieces of a Woman

Mundruczó Kornél és Wéber Kata Pieces of a Woman című, a Netflixnek 2020-ban készült filmjének alapját a TR Warszawa színházban bemutatott előadás képezte, s a darabot a Budapesti Tavaszi Fesztiválon most az itteni közönség is láthatta. Az alaptörténet így ismert, egy gyermekét az otthon szülés során elveszítő anyáról szól, ám az előadás sokban különbözik a filmtől, a történet, az időkezelés és a helyszín tekintetében is.

KIÁLLÍTÁS
Szörnyek a vásártérről
Menny és pokol között – Hieronymus Bosch rejtélyes világa

Honnan származnak Bosch zseniális látomásai? Mi magyarázza máig lenyűgöző, misztikus világát? Miért olyan eleven a pokol tornácán égő tűz, és miért megfejthetetlen a földi gyönyörök világa?

KIÁLLÍTÁS
Néz a pénz
Carlos Aires: Cry Me a River

A spanyol származású képzőművész a személyes tapasztalatait előbb rögeszmékké duzzasztja, majd abszurd alkotások formájában tárja a közönség elé. Művei tetszetősek: fekete-fehér képek aranybetűs Queen-idézetekkel, táncoló rohamrendőrök barokk bálteremben, gondosan kivágott bankjegyeken feltűnő ismerős és ismeretlen arcok.

KÖNYV
Ez elment vadászni
Miniszter a frontvonalban – Zsindely Ferenc naplója 1941–1946

A gyöngyösbokrétás jelmez- és divattervező, Zsindelyné Tüdős Klára nevében ő volt a Zsindely: a Horthy-korszak politikatörténetének kutatóit leszámítva, az olvasók számára leginkább talán így lehetne beazonosítani Zsindely Ferenc személyét.

KÖNYV
Nem éri be
Béres Edina: Maga ki?

Nem tartom a szülést a női lét elengedhetetlen esszenciájának. Az is meglepett, amikor egy nemzetközi feminista work­shopon a saját szülését nevezte meg élete legjelentősebb eseményeként a résztvevők többsége. „Messzemenően hiszek a teremtés tökéletességében, a női test működésének csodájában” – mondja az előszó is.

KONCERT
Norvég alap
Mayhem

Volt egyszer egy Norvégia csupa jóravaló polgárral, meg néhány zűrös hátterű fiatallal, utóbbiaknak fura vízióik voltak a világról és meglehetősen extrém elképzeléseik arról, miben rejlik a zenei szépség (sokszor pont a rútságban).

RÁDIÓ
Nosztalgia nélkül
A Szabad Európa podcastsorozata

Elég erős május 1-jei anyaggal állt elő a Szabad Európa podcastsorozata. Persze nincs is nehéz dolguk, óriási anyagból válogathatnak a – valamiért meg nem nevezett – műsorkészítők. Itt jegyezzük meg, hogy nemcsak a podcast munkatársai nincsenek nevesítve, de maga a podcast sem: egyszerűen az anyaoldal és az egykori legendás rádiócsatorna nevét viseli.

TORRENTMOZI
Stefan és Oscar
Stefan Ruzowitzky: Narziss és Goldmund

Hermann Hesse első olvasásra igen filmszerűnek tűnő műveiből eleddig nem készült egyetlen, a gazdag képiségű szövegekhez méltó adaptáció sem.

TÉVÉSOROZAT
A búsképű Smiley
Utolsó befutók

Az irodát telefingó és beosztottjait lyukas zokniban inzultáló Gary Oldman és a szigorú kiskosztümjeiben, szigorúan összepréselt ajkakkal dirigáló Kristin Scott Thomas az MI5 táplálékláncának két véglete: a hűvös üveggel és fémmel burkolt felső vezetés és a dohos, ragacsos kis irodákba száműzött kegyvesztettek, akik ilyen-olyan okok miatt felsültek a kémszakmában.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Jött egy impresszió”
Szirtes János képzőművész-performer

A Munkácsy-díjas alkotóval, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanárával új festményeiről, a performance-okról, a jelenről és a nyolcvanas évekről beszélgettünk.

INTERAKTÍV

INTERJÚ
„A szeretet nehéz”
Lakatos Márk stylist

Az ország kedvenc stylistja, de egyéb területeken is dolgozik: látványtervező, blogger, jelen van a bulvártól a szuperprodukciókon át az underground színtérig. Mindezek mellett a vendéglátás is vissza-visszatér az életébe.

Egy hét kultúra 2022/19.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/19.

Rövid hírek: Nap, Hold, kígyó...

Szüret 2022/19.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Doctor Strange az őrület multiverzumában

Az, hogy immár másfél évtizede nem tudunk úgy benyitni egy moziba, hogy ne szuperhősfilm menjen, Sam Raiminek köszönhető.

VISSZHANG: FILM
Lányok Dubajban

Nálunk is ismert szinonimája a „dubajozás” a prostitúciónak

VISSZHANG: TÉVÉSOROZAT
Üdvözöl az Éden!

Egy maroknyi mutatós fiatal titokzatos, a boldogságuk felől érdeklődő SMS-t kap.

VISSZHANG: FILM
A leszámolás

„Ma már nem csinálnak olyan filmeket, mint a 80-as években” – hangzik el olykor a panasz, s többnyire jogosan, hiszen számos szeretett akcióvígjáték-elem sosem fog már visszatérni a mai mozikba.

VISSZHANG: KÖNYV
Bridget Collins: Árulások

A regényt részben bevallottan Herman Hesse Az üveggyöngyjáték című regénye ihlette.

VISSZHANG: LEMEZ
Farkas Gábor: Soirées de Vienne

Schubert egyik barátja így jellemezte a zongorista játékát: „Ujjai nem úgy támadnak a billentyűkre, mint ahogy sólyom csap le a húsra.”

VISSZHANG: KONCERT
Eagles of Death Metal

A Jesse Hughes vezette Eagles of Death Metalra a legtöbben a Bataclan-tragédia kapcsán fognak emlékezni, pedig elég jó lemezeket csinálnak, élőben meg még erősebbek.

VISSZHANG: LEMEZ
Father John Misty
Chloë and the Next 20th Century

Josh Tillman 2012-ben néhány sikertelen lemezzel a háta mögött úgy döntött, hogy újraalkotja önmagát.

SZÍNHÁZ

RÉS A PRÉSEN
Eljön Nosferatu

Benkő Nóra színházigazgató

ZENE

MI A KOTTA?
Megszűnt a marhadög

Klasszikus zenei programajánló a 2022/19. hétre

FILM

TÉVÉSMACI
Kakasok egymás közt

Amikor Sztupa és Troché konkolyt próbáltak hinteni a szurikáták közé, a legnagyobb probléma a beilleszkedés volt, az álca.

TUDOMÁNY

MI TÖRTÉNIK A FINOMÍTÓKBAN?
Két olaj találkozik

Magyarország kormánya hivatalosan azért is ellenzi az olajembargót, mert szerinte (és a Mol szerint) a magyar finomítókapacitást az orosz olajra méretezték. De létezik-e sajátos orosz petrolkémiai minőség?

GASZTRO


ÉTEL, HORDÓ
Házisárkány étkezde

Házisárkány Kaszásdűlőn

CHILI&VANÍLIA
Spárgaszezon 2022 – A fehér

Minimalista spárgaleves pici nokedlikkel, petrezselyemolajjal

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.