2022. május 19., csütörtök

A KIVÁLTSÁGOS HELYZETBEN LÉVŐK MÁR AZ EGYENLŐSÉG GONDOLATÁTÓL IS FRÁSZT KAPNAK, MERT ATTÓL FÉLNEK, HOGY ROSSZUL JÁRNAK

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.05.19.


Egy friss tanulmány szerint a privilegizált helyzetben lévők tévesen úgy érzékelik, hogy a társadalmi egyenlőség csökkentené saját esélyeiket az erőforrásokhoz való hozzáféréshez, az egyenlőtlenség fenntartása viszont előnyös számukra. Ezt ráadásul akkor is így érzik, ha ők maguk is jól járnak az egyenlőséget célzó intézkedésekkel.


„Az embereknek fontosabb, hogy másokhoz képest legyen több nekik, mint az, hogy ténylegesen mennyi mindenük van. A relatív előny elvesztését abszolút veszteségnek tekintik, még akkor is, ha személyes szinten akár több pénzük marad” – állapítja meg Drew Jacoby-Senghor, a Kaliforniai Egyetem (Berkeley) Haas üzleti tanszékének adjunktusa a Science Advances folyóiratban május elején közölt tanulmányban, amit Isaac Raymundóval, a Columbia Egyetem és Derek Brownnal, a Haas doktoranduszával közösen jegyez. A cikk annak jár utána, hogy miért tartják a privilegizált helyzetben lévők az egyenlőséget károsnak, az egyenlőtlenséget viszont előnyösnek.

A fehér amerikaiak félnek státuszuk elvesztésétől


A felmérések szerint az Egyesült Államokban élők többsége azt állítja, hogy egyenlőbb társadalmat szeretne. Azok az eljárások és intézkedések viszont, amelyek a felsőoktatásban, a vállalatoknál vagy a kormányzatban előnyben részesítenék a kisebbségeket, és a hátrányos helyzetű csoportok egyenlőségét célozzák, visszatetszést váltanak ki a többség tagjaiból. Hogy miért? A kutatók szerint a többségben lévő fehér amerikaiak félnek státuszuk elvesztésétől, és sokszor nyílt előítéleteik vannak. Az előnyösebb társadalmi helyzetben lévők magát az egyenlőséget tartják károsnak, viszont úgy érzik, hogy az egyenlőtlenség kedvez nekik.

„Az emberek zéró összegű fogalmakban gondolkodnak a világról, így az egyik csoport számára jelentkező nyereség szükségszerűen veszteséget jelent egy másik csoport számára – írja a Phys.org a tanulmányt bemutató cikkében. – Ez kognitív hibának tűnik, amelyre bárki fogékony lehet, nem csak egy hangos kisebbség, amely ellenszenvet érez egy bizonyos csoport iránt." Mindez oda vezet, hogy a privilegizált csoportokhoz tartozók, akik egyébként sokszor egalitárius meggyőződésűnek tartják magukat, ellenzik az egyenlőtlenségeket csökkentő erőfeszítéseket, és inkább olyan intézkedéseket szavaznak meg, amelyek nekik is gazdasági károkat okoznak, ráadásul az egyenlőtlenséget is növelik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.