2022. május 28., szombat

A TANÁROK MEGBECSÜLÉSE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: HUSZÁR ÁGNES
2022.05.27.


A közoktatás az ötödik Orbán-kormányban Pintér Sándor belügyminiszter portfóliójába került át. Ezzel befejeződött az iskolák pedagógus, tanuló és szülő számára egyaránt kellemetlen, sivár és az ország jövője szempontjából diszfunkcionális helyekké alakítása. A rendőrminiszter első megszólalásai kétséget sem hagytak: rend lesz itt, bármi áron, a pedagógusoktól nem tűri el a polgári engedetlenséget, fizetésemelés pedig akkor lesz, ha a nemzetgazdaság helyzete lehetővé teszi.


A közoktatás célzott fideszes lezüllesztésének folyamata tíz éve kezdődött, amikor 2012-ben az általános tankötelezettséget a tanulók 18. életévéről a 16.-ra csökkentették. A kormánypropaganda igyekezett ezt a lépést jótéteményként feltüntetni, mintha a fiatalok életét könnyítették volna meg egy kötelezettség eltörlésével. Aki már tizenhat évesen be akar lépni a „munka világába”, tegye meg nyugodtan, szólt az indoklás. Aki mondta, írta, az is tudta, egy mindenfajta szakmai képzettség nélküli fiatal aligha talál magának munkahelyet, önálló vállalkozásról pedig álmodozni is kár minimális matematikai, szövegértési készségek hiányában. Az iskolarendszer az életre felkészületlen, éretlen fiatalokat taszított ki magából.

Ennek a döntésnek a nemzetgazdasági következményei katasztrofálisak, hiszen az amúgy is leszakadt régiók dolgozóinak utánpótlását ritkította meg. Az egyént pedig megfosztotta a társadalmi mobilitás minimális esélyétől is. Ezek a fiatalok nagy valószínűség szerint a munkanélküliek, jobb esetben a közmunkások tömegét szaporítják...


AZ ÉS 2022/21. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

AZ ÉS 2022/21. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.