2022. május 30., hétfő

AZ UNIÓS TÁMOGATÁSOKBÓL ÉVI 1 MILLIÁRD EURÓ JUTHAT AZ ORBÁN-KLÁN ZSEBÉBE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2022.05.30.


"A magyar miniszterelnök a falig elmegy, amikor a saját hatalmi érdekeit megvédve zsarolja az Uniót, mert csak az érdekli, hogy továbbra is hatalomban maradjon, de hozzá pénzt is kapjon Brüsszelből." Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

Magyarország nem tart attól, hogy Oroszország megtámadná bármelyik NATO-tagországot – erről beszélt Gulyás Gergely a Daily News Hungarynak adott interjúban, amit az orosz Kommerszant is átvett. A miniszter szerint Oroszország nem jelent fenyegetést a nyugatiakra nézve, már csak az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének magas színvonalú haderejének okán sem. A cikk szembeállítja ezzel az észt kormányfő az Ukrajna elleni háború előtt tett kijelentését, miszerint Oroszország jelenti a legnagyobb fenyegetést a NATO-ra. A NATO főtitkára nemegyszer figyelmeztette ennek kapcsán a Kremlt, fenyegetése esetén a szervezet képes megsokszorozni katonai erejét válaszlépésre kényszerülve. Az orosz Kommerszant azt is megírta, hogy a Bloomberg amerikai hírügynökség információi szerint a NATO Oroszországot nem közvetlen fenyegetést jelentő országként tartja számon.

Az orosz Nyeftyegaz portál pedig arról tudósított, hogy az Országos Atomenergia Hivatal megadta az engedélyt a Paks 2 területét határoló úgynevezett résfal építésére, amiről a magyar külügyminiszter is beszámolt. Ez a fal pedig fontos eleme a további építkezésnek, merthogy ez akadályozza meg, hogy az erőmű területére ne törjön be a talajvíz. 2,5 km hosszú, 32 méter mélyen 1 m szélességű lesz ez a résfal. Ezt követően pedig felgyorsulhat Paks 2 építkezése. Szijjártó Péter beszélt az Európában kialakult energiaválságról, állítva azt, hogy az érezheti magát a jövőben biztonságban, aki saját maga gondoskodik az energiabeszerzésről. Ezért is kap nagy szerepet Paks 2., amellyel ki lehet majd védeni a nemzetközi piac áringadozásait és a beszerzési bizonytalanságokat is. Finnország leállította hasonló orosz atomerőművi építkezését, amellyel 100 milliárdos vesztesége keletkezett, de a magyar kormány ilyen hibát nem akar elkövetni. Tegyük hozzá, az oroszok háborúja alapvetően kétségessé tette az erőmű megvalósíthatóságát.

Hazánk továbbra is blokkolja az uniós olajembargót - erről adott hírt a ma kezdődő uniós csúcs előtt a Speigel. A negatív cím ellenére azonban van remény arra, hogy mind a 27 tagország megegyezzen, mert új javaslattal állt elő az Európai Bizottság vasárnap késő este, amelyben kompromisszumot javasolt, s amiről jópár napja hallani is lehetett: a gázvezetéken igen, hajón nem érkezhet több olaj Oroszországból. A cikk azonban rögtön rámutat arra, hogy míg Németországba, Lengyelországba is a Barátság vezetéken érkezik az olaj, ők egyértelművé tették, szakítanak az orosz beszerzéssel. Eddig egyébként az összes orosz olaj egyharmada érkezett a Bartáságon keresztül. A magyar kormány akadékoskodása azonban óriási felháborodást váltott ki ezúttal is Brüsszelben, mivelhogy mindemellett Orbán 550 millió eurót kért a finomítók átalakítására, további 200 milliót pedig az adriai vezeték kibővítéséhez. Volodimyr Zelenszkij ukrán elnök a ma délután kezdődő EU-csúcson online vesz részt, s Brüsszel attól tart, nem nagyon fogja tudni megmagyarázni a fiaskót, amennyiben az Orbán-kormány mégsem lesz hajlandó megfelelő garanciák nélkül belemenni ebbe az alkuba, pedig hát senki mást nem illetne meg a kedvezmény, csak Orbánt.

Stuttgart Zeitung hétvégi számában olvashatjuk a német Daniel Freund uniós parlamenti képviselővel készített interjút, amelyben reményét fejezi ki a Zöldeket képviselő politikus, hogy az Orbán miatti uniós bosszankodásoknak minél hamarabb vége lesz. Elmondta, hogy az autokrata Orbánnak nem lenne szabad most részt vennie ezen az EU-csúcson. Hisz nemcsak a magyar demokráciát rombolta szét, de most már a pártja által irányított parlament felett is átveszi az ellenőrzést a rendeleti kormányzással, amit a kihirdetett háborús veszélyhelyzetre való hivatkozással illetve alkotmánymódosítással ért el. Freund panaszkodik arra is, hogy óriási kerülőkkel és nem kis logisztikai akadályokat elhárítva tudnak fegyvereket és muníciót vagy segélyeket küldeni Ukrajnának, miután Orbán nem engedi át az ország területén a segélyszállítmányokat. Nem véletlenül, hisz Putyin legszorosabb szövetségese és barátja Európában. Ami többek között Angela Merkel CDU-jának és az Európai Néppárt elmúlt évekbeli engedékeny, elnéző politikának is betudható. Most azonban nemcsak a német támogatáspolitikában állt be fordulat, de a háború kitörése után a lengyelekkel is elmérgesedett a viszony, miután világossá vált számukra Orbán orosz politikája. A szlovén szövetségesét pedig nem választották meg, így Orbán egyre jobban izolálódik Európában. Eközben a falig elmegy, amikor a saját hatalmi érdekeit megvédve zsarolja az Uniót, mert csak az érdekli, hogy továbbra is hatalomban maradjon, de hozzá pénzt is kapjon Brüsszelből. Nem tudható, mennyibe fog ez még kerülni nekünk – mondja Freund, akinek információi szerint az uniós pénzek 25%-a jut az Orbán-klánhoz, ami évi több mint 1 milliárd eurót jelent. S amennyiben keresztül viszik a vétó intézményének megszüntetését az uniós alapokmány módosításával, úgy megszűnik a mostani, az uniós egységet megsértő, Magyarország okozta reménytelen helyzet is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.