2022. május 2., hétfő

DUGIN, PUTYIN ÉS AZ APOKALIPSZIS

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2022.05.01.


Már hatvanhetedik napja nem lehet mással foglalkozni, mint Oroszország Ukrajna elleni inváziójával. Illetve lehet épp, csak nem érdemes: most ott dőlnek el a fontos dolgok. És foglalkozhatunk akármennyit a napi hírekkel, eseményekkel, a végső kérdés mindig ott marad, megválaszolatlanul: tulajdonképpen miért zajlik ez a háború?

Mert tiszta fejjel megvizsgálva értelmetlen őrültségnek tűnik. Logikus választ inkább az ukrán fél tud adni, hiszen ők azt mondják, hogy csak a hazájukat védik. Érdekes módon az orosz fél is valami ilyesmit próbál állítani, holott ők voltak az agresszorok, és valahogy nem Oroszországban védik Oroszorszhont: de az ő magyarázatuk annyira ködös, szerteágazó, annyit hivatkozik homályos és felesleges feltételezésekre, annyi körülötte a mindenféle sallang, hogy nem elfogadni: megérteni is majdnem teljesíthetetlen feladat. Olyant is állított már a Kreml hűséges szócsöve, a RIA Novosztyi, hogy a mészárlásokra, népirtásokra, tömeggyilkosságokra az emberszeretet miatt van szükség, csak ezt a világ nem érti, mert hülye. Írta Viktoria Nyikiforova, elemeztem én, olyan három hete. Hát, az meglehet, hogy hülye a világ, ha ezt nem érti, sajnos azonban valószínűbb, hogy akkor volna hülye, ha elhinné ezt a cinikus hazugságot.

Mindegy is, a segédektől, inasoktól nem leszünk okosabbak, hiába forgatja az ember Nyikiforovát, Szergejcevet, menjünk a főideológushoz, Alexandr Duginhoz, lássuk, ő mit mond a tárgyban – Dugin nem csak az Oroszországi Föderáció főideológusa, de a nemzetközi szélsőjobboldal meghatározó figurája is. Ő talán a legfontosabb figura a világon a politikai paletta jobboldali radikális oldalán, ezért fontos, ő mit mond: miért szükséges ez a háború? Mert megmondja április 20-i cikkében, bár ne mondaná. Akkor lássuk – hiszen ő szabja meg azt is, Putyin mit gondoljon és miről.

„Nekünk, oroszoknak nincs szükségünk Ukrajnára. Krisztusnak van rá szüksége. És ezért vagyunk ott.”

Nocsak. Nem tudtam, hogy ez egy keresztes háború. De mik a lehetőségei, a Kremlből nézve?

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.