2022. május 10., kedd

ÉVTIZEDEK ÓTA NEM LÁTOTT CSÚCSON AZ INFLÁCIÓ: ÁPRILISBAN 9,5 SZÁZALÉKOS VOLT A PÉNZROMLÁS MÉRTÉKE

TELEX
Szerzők: BRÜCKNER GERGELY, HAÁSZ JÁNOS
2022.05.10.


Áprilisban 9,5 százalékos volt az éves infláció – közölte a KSH kedden. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztói árak tavaly július óta tartó dinamikus emelkedési trendje tovább tart.

Utoljára 2001 nyarán, vagyis több mint húsz éve volt példa ennél nagyobb mértékű áremelkedésre.

Az úgynevezett maginfláció (ez a szezonális kiigazítás nélküli, „nyers” adat) 10,3 százalékra emelkedett – erre 2001 eleje óta nem volt példa –, ami lényegében azt jelenti, hogy hazánkban visszatért a két számjegyű infláció időszaka. Aggasztó adat az is, hogy egyetlen hónap alatt 1,6 százalékos volt a fogyasztói árak emelkedése.

A KSH adatai szerint az elmúlt egy évben legerősebben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett. Ezen belül a margarinok ára 38 százalékkal nőtt, a kenyéré és a baromfihúsé 29,5 százalékkal, a sajté 28,9 százalékkal, de több mint negyedével lett drágább a tojás is (26,7 százalék), a tejtermékek 22,5, míg a péksütemények 20 százalékkal drágultak. A bútorok ára szintén az átlagot jócskán meghaladó mértékben, 17-18 százalékkal nőtt, és csaknem 15 százalékos volt a használt autók árának emelkedése.

Figyelemre méltó, hogy a legutóbbi, márciusi inflációs adaton belül a KSH még csak évi 13 százalékosra mérte az élelmiszerek áremelkedését. A mostani 15,6 százalék azt jelenti, hogy az élelmiszerek árának növekedése egyetlen hónap alatt 2,6 százalékot gyorsult. Még aggasztóbb, hogy a havi infláció 1,6 százalékos – amúgy igen magas – szintjének is több mint kétszeresével,

3,4 százalékkal drágultak az élelmiszerek egyetlen hónap alatt.

Havi szinten a tojás ára szállt el leginkább, áprilisban 14,7 százalékkal volt magasabb, mint márciusban. A sertéshús ára csaknem 10, a baromfihúsé 8 százalékkal haladta meg az egy hónappal ezelőtti.

Az élelmiszerárak drasztikus emelkedését jelzi a Telex saját, Lidlben összeállított vásárlói kosara is: nemhogy éves szinten, hanem egy nagyjából öt hónapos, december–május összevetésben is ennél nagyobb, 20 százalékos drágulást mutatott, úgy, hogy a vizsgált 39 termékből 32-nek nőtt az ára, soknak 30-50 százalékkal...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.