2022. május 10., kedd

HATALMAS POFON A VILÁGNAK AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ – MELYIK ORSZÁGOKAT KÜLDHETI PADLÓRA?

PORTFOLIO
Szerző: BEKE KÁROLY
2022.05.10.


Több mint két hónapja zajlik az orosz-ukrán háború, folyamatosan érkeznek az elemzések arról, hogy a konfliktus hogyan érintheti az egyes országok gazdaságát. Legutóbb a Moody’s készített egy átfogó anyagot a feltörekvő piaci hatásokról, melyből kiderül, hogy vannak olyan régiók, ahol akár komoly kockázattal is lehet számolni, és Magyarország sincs teljesen biztonságban.


Hogy érinti a háború a feltörekvő országokat?

Február végén mindenkit meglepett, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, előtte kevesen számoltak reális veszélyként a háború kirobbanásával. A fegyveres konfliktus több mint két hónapja tart, a legtöbb közgazdász most próbálja felmérni, milyen gazdasági károkkal járhat a háború. A Moody’s nemrég megjelent elemzése azt emeli ki, hogy az újabb sokk épp akkor érte a világgazdaságot, amikor kezdett volna kilábalni a koronavírus-válságból. A hitelminősítő elemzői szerint a háború több csatornán keresztül érintheti a feltörekvő országokat:

1. A közvetlen fertőzési hatás függ egy ország vagy régió gazdasági kapcsolataitól Oroszországgal és Ukrajnával.

2. Az inflációs hatás a legerősebb Kelet-Közép-Európában, a volt szovjet tagköztársaságokban és Fekete-Afrikában. Egyrészt ezeknek az országoknak fájhat a legjobban a globális energia- és élelmiszerárak elszállása, másrészt ezek az amerikai jegybankot szigorúbb monetáris politikára késztethetik, ami szintén negatívan érintheti a feltörekvő piac egy részét.

3. Délkelet-Ázsia, a Közel-Kelet és Afrika az esetleges társadalmi elégedetlenség szempontjából vannak kockázatos helyzetben, ami részben az infláció következménye.

4. A külkereskedelmi sokk elsősorban azokat az országokat fenyegeti, melyek jelentős üzemanyag- és élelmiszer-importőrök.

5. A pénzügyi csatornákon keresztül begyűrűző kockázat a hitelminősítő szerint kezelhető, legfeljebb a kifejezetten hiteltelen adósok kerülhetnek bajba.

A hitelminősítő elemzése a fenti fertőzési csatornák szempontjából vette sorra a feltörekvő piaci országokat, részletesebben kifejtve és grafikonokkal szemléltetve, hol mekkora gazdasági károkat okozhat a háború...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.