2022. május 5., csütörtök

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 70. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.05.


Ködösek vagy teljesen hiányoznak az ukrán harctéri információk. Mariupolból kivonták az orosz erők nagy részét, és humanitárius folyosó nyílik. Közben titkos mozgósítás folyhat a határmenti orosz területeken. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 70. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Jadwiga Rogoża. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Folytatódnak a vasúti infrastruktúra ellen elkövetett orosz tüzérségi támadások.

- Az ukránok a harctérségi jelentéseikben vagy ködösítenek, vagy nem szolgáltatnak információt.

- Titkos orosz mozgósítás folyhat a határmenti megyékben. Kijev attól fél, hogy az orosz határ mentén fekvő térségekben fegyveres provokáció történik.

- Mariupolból az orosz erők nagy részét kivonták és átcsoportosítják, a városból humanitárius folyosó nyílik.

Részletes helyzetkép:

A harctérségekben és azok hátországának mélyén az orosz hadsereg folytatja az ukrán hadsereg állásainak tüzérségi támadását. Mikolajiv és Kramatorszk vált áldozatává a több tíz kilométer hatótávolságú rakéta-sorozatvetőkkel tömegesen elkövetett rakétatámadásoknak. Cserkasziban (Черкаси) és Dnyipróban többek között a vasúti infrastruktúra, a Kijev megyében fekvő Brovari (Бровари) járásban, illetve a Kirovohradi (Кропивницький) járásban más létesítmények szenvedtek kárt. A védők az ellenséges rakéták egy részének lelövéséről számoltak be. Többtucat személyvonat közlekedésében következett be tizenórás késés. Az ukrán fél nyilvánosságra hozott harctérségi információi egyre inkább rejtélyesek, vagy – az Izjum–Barvinkove–Szlavjanszk háromszög helyzetét illetően – teljesen hiányoznak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.