2022. május 6., péntek

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 71. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.06.


Vezérkari főnöke szerint ellentámadásban az ukrán hadsereg Harkiv környékén. Akadozik a megszállt területek „rubelesítése”, a Donbasz teljes orosz elfoglalása pedig egyre valószínűtlenebb. A belarusz elnök szerint amit lehetett, már felajánlottak Moszkvának. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 71. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Azt, hogy az ukránok az elmúlt napokban alig közöltek információt a katonai helyzetről, a most bejelentett ellentámadás magyarázhatja. Az információkat azonban eddig a helyi ukrán források nem erősítették meg. 

- Az oroszoknak az elfoglalt ukrán területeken el kell halasztaniuk a „rubelövezet” bevezetését.

- A május 9-i győzelem napi ünnepségek miatt az ukránok intenzívebb támadásokra számítanak.

Részletes helyzetkép:

Ukrajna Fegyveres Erőinek főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij arról tájékoztatott, hogy a védők Harkiv és Izjum irányában támadásra fejlődtek fel – a két város térségében heves harcok dúlnak. A „Kelet” és „Dél” műveleti csoportok, a Donbaszban tevékenykedő Egyesített Erők és a Légierő parancsnokságának összesített jelentéseiből az derül ki, hogy az orosz erők az elmúlt nap folyamán többek között egy repülőgépet, 14 drónt, 11 harckocsit, illetve 14 páncélozott harcjárművet veszítettek. Odessza térségének védelme arról tájékoztatott, hogy egy manőverező robotrepülőgépet lőttek le, illetve eltaláltak egy, a Fekete-tengeri Flottához tartozó fregattot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.