2022. május 10., kedd

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 75. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.10.


Eddig kétharmad Budapestnyi ukránt, köztük debrecennyi lakosságú gyereket deportáltak Oroszországba. Az ukrán hadsereg visszaverhette az újabb orosz támadást a Donbaszban. Mariupolban még mindig maradhattak civilek. 33 milliárd helyett 40 milliárd dolláros lehet az Ukrajnának biztosítandó amerikai segítség. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 75. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Sławomir Matuszak. 
Fordította: Zeöld Zsombor.

A legfontosabbak röviden:

- A Donbasz keleti részén végrehajtott újabb orosz támadást az ukránok visszaverhették.

- Mariupolban még mindig maradhattak civilek.

- Az ukránoknak még mindig problémát okoz saját katonai tevékenységük civilek általi kommentálása.

- Ukrán tájékoztatás szerint a háború kezdete óta Budapest lakosságának kétharmadát kitevő ukránt, köztük debrecennyi lakosságú gyereket deportáltak Oroszországba.

- Lehetséges, hogy még mindig nincsenek végleges orosz tervek a közigazgatás megszervezésével kapcsolatban.

- Az amerikai Képviselőház a korábbi 33 milliárd dolláros segítségnyújtáshoz képest 40 milliárdos csomagról szavazhat május 10-én.

Részletes helyzetkép:


Az orosz egységek megpróbálkoztak azzal, hogy a Szjevjerodoneck térségében összevont ukrán egységeket teljesen elvágják az ukrán erők többi részétől. A Donyec folyón sikerrel végrehajtott újabb átkelés után Bilohorivka [Білогорівка] és Sipilivka [Шипилівка] magasságában, Liszcsanszktól nyugatra, a Luhanszk és Donyeck megyék határán támadtak déli irányban. A kezdeti orosz sikereket követően a védők erői visszaverhették a támadást, a pontonhidat elpusztíthatták, illetve elkezdhették a hídfőállás felszámolását. A Szjevjerodonecktől nyugatra fekvő térség minden közútja az ellenség közvetlen ellenőrzése alatt vagy tüzérsége hatótávolságában található. Az ukrán ellenőrzés alatt lévő településekért harcok folynak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.