2022. május 13., péntek

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 77. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.12.


„Hullámzó” front a Donbaszban, nehézségek Herszon megye Oroszországba olvasztásával. Az ukránok nem zárják ki Kijev újabb ostromát. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 77. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Sławomir Matuszak. Fordította: Zeöld Zsombor.



A legfontosabbak röviden:

- A Donbaszban az előző napok „mintája” ismétlődik: orosz előrenyomulás a keleti részen, áttörő siker nélkül, a térség nyugati részen visszaszorulás.

- Az oroszoknak politikai problémát is jelentenek az ukrán ellentámadások. Az ukrán fél ellentmondásos adatokat közöl a harcokkal összefüggésben.

- Az ukránok szerint még mindig elképzelhető, hogy az orosz tervek között Kijev elfoglalása és egy rezsimváltás végrehajtása is szerepel.

- Nézeteltérés lehet a herszoni kollaboráns közigazgatás vezetője és a Kreml között azzal kapcsolatban, milyen feltételek teljesítése után lehetne a megyét Oroszországhoz csatolni.

Részletes helyzetkép:

Tegnap az orosz erők Szjevjerodoneck környékén részleges sikert értek el (többek között a város határáig előretörve), azonban – megismételve a korábbi mintát – a Donbaszban az ukrán védelem áttörésére tett kísérletek számukra sikertelen módon fejeződtek be, s súlyos veszteségeket szenvedtek el. A Donbaszban a harcok a teljes harcérintkezési vonalon folynak (az ukrán fél tájékoztatása szerint), a többi irányban az oroszok védekezésre állhattak át, illetve saját tevékenységüket az ukrán állások tüzérségi lövetésére és bombázására korlátozhatták – főleg Zaporizzsja irányában Komisuvaha [Комишуваха]–Orihiv [Оріхів] térségében, illetve Krivij Rih felé Zelenodolszk [Зеленодольськ]–Velika Kosztromka [Велика Костромка] környékén. Az ukrán katonai források ellentmondó információt közölnek az ellenség aktivitásáról Harkiv és Donyeck megyék találkozásánál, az Izjum–Barvinkove–Szlavjanszk háromszögben. A védők elfoglalták a Harkiv északi agglomerációjában fekvő Pitomnikot [Питомник], melynek környékéről az oroszok folyamatosan vonulhatnak vissza. Az orosz légierő rakétatámadásokat hajthatott végre a Poltava megyében található Karlivka [Карлівка], Zaporizzsja, a Csernyihiv megyében fekvő Novhorod-Sziverszkij [Новгород-Сіверський], illetve Odessza térségében található célok ellen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.