2022. május 13., péntek

LÉTEZETT AZ IGAZI MAGYAR TENGER, AMIT ELVETTEK TŐLÜNK?

TELEX
Szerző: NYILAS GERGELY
2022.05.12.


„Azért nincs, mert elvették tőlünk” – Orbán Viktor Magyarország nyersanyagbeszerzési nehézségeiről beszélve hozta fel, hogy saját tengeri híján sokkal nehezebb helyzetbe kerül egy Oroszországot érintő olajembargó esetén. A horvát közvélemény fel is hördült a miniszterelnök megjegyzésén.

De volt valaha Magyarországnak tengere?


A kérdéshez előbb tisztázni kell, mit értünk Magyarország alatt. Ha ez a Magyar Királyságot jelenti, akkor valóban volt idő, amikor elérte a tengert – azt viszont nem Trianonban „vették el tőlünk”. De hát ott van az Adria egész Horvátországgal. Autós matricák tízezrei is bizonyítják.

Igen, épp ezért kérdés, mit tekintünk Magyarországnak. Horvátország külön királyság volt – bár nem mellékesen 800 éven át a magyar korona birtokosáé volt a horvát királyi cím is.

Ez egy házassággal indult: Zvonimir horvát király feleségül vette I. (Szent) László húgát. A király 1089-es halála után alig két évig uralkodott még az idősen trónra került II. István, ám amikor ő is meghalt, I. László a rokoni kapcsolatra hivatkozva bejelentette igényét a horvát koronára. Katonai ereje is volt hozzá, Tengerfehérvárnál – horvátul Biograd na Moru – elérte az Adriát és az országot Itália szomszédjává minősítve levelet küldött Monte Cassinóba, Oderisius apátnak, közölve: „már csaknem egész Szlavóniát megszereztem”. Az elfoglalt ország élére unokaöccsét, Álmost állíttatta. A horvát nemesek azonban ellenkirályt választottak: az utolsó önálló horvát királyt már Szent László utóda, Könyves Kálmán győzte le 1097-ben. Snačić Péter a Gvozd-hegységi csatában el is esett. A katonai siker után után azonban Könyves Kálmánnak még öt év kellett, de végül célt ért: 1102-ben horvát királlyá koronázták. Ezután 1918-ig a magyar király koronájának birtokosa a horvát királyi címet és ott valódi hatalmat kapott.

Perszonáluniónál ez kétségtelenül több, de Horvátország külön jogi entitás volt, sosem volt úgy része Magyarországnak, mint a Felvidék vagy az egyébként sokszor különálló utat járó Erdély.

Kálmán Dalmáciát is megszerezte, de itt Velence hosszabb távon erősebbnek bizonyult...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.