2022. május 25., szerda

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 89. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.24.


Megtörténtek az első lépések az Azovsztal-védők kirakatperének előkészítéséhez, közben nő a korrupció az orosz csapatok soraiban. A Nyugatnak el kell döntenie, átad-e támadófegyverzetet Ukrajnának. Katlanveszély a Donbaszban. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 89. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.

A legfontosabbak röviden:

  • - Folyamatosan fennáll az esélye, hogy a Szjevjerodoneck környékén lévő ukrán erők katlanba szorulnak.

  • - A belarusz hadsereg továbbra is másodhegedűsi szerepet játszik az orosz csapatok mellett.

  • - A nyugati szövetségesek soraiban az egyik legfontosabb eldöntendő kérdés a támadófegyverzet esetleges biztosítása Ukrajnának.

  • - A parancsnokság hallgatólagos egyetértésével nő a korrupció az orosz csapatok soraiban.

  • - Megtörténtek az első lépések az Azovsztal-védők kirakatperének előkészítéséhez.

Részletes helyzetkép:

Az orosz erők folytatják a védőkre kifejtett nyomásgyakorlást, az ukrán állásokat következetesen lerohanva, tüzérséggel lőve és bombázva Harkiv, Donyeck és Luhanszk megyék közös határterületén. A támadó továbbra is megpróbálja bekeríteni a Szjevjerodoneck térségében összevont ukrán erőket, a Liszicsanszk–Bahmut országúttól délre, a Vaszilivka–Lipove–Tripillja [Василівка-Липове-Трипілля] háromszögben magát erősítve, illetve a Donyec folyón való újabb átkelési kísérletekre felkészülve. Az oroszok szintén támadást hajtottak végre a Donyeck megyében található, Popaszna és Horlivka között fekvő Luhanszke [Луганське] irányában. A védők a támadások többségét visszaverték, a Liszicsanszktól délre található Toskivkáért [Тошківка] folyó párnapos harcok ukrán sikerrel zárultak. A Donbaszon kívül továbbra is az ukrán állások és azok hátának tüzérségi lövése és bombázása dominál. A rakétatámadások célpontjai Dnyipropetrovszk megyében – Pavlohradban [Павлоград] és Szinelnikovében [Синельникове] – újfent a vasúti infrastruktúra létesítményei voltak. Az ellenség Oroszországból új egységeket telepíthet át Harkiv megyébe, a Krímbe (többek között Sz-400-as légvédelmi rendszereket), illetve Belaruszba (egy Iszkander rendszerrel felszerelt rakétaszázadot, mely a Breszti megyébe tart)...

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.