2022. május 31., kedd

HADINAPLÓ – UKRAJNAI HELYZETKÉP A HÁBORÚ 95. NAPJÁN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: OSW
2022.05.31.


Ellentámadtak az ukránok, de ennek jelentősége szimbolikus, a donbaszi helyzetről terelhetik el a figyelmet. Egyre több nyugati nehézfegyverzet érkezik – kérdés, vajon időben, és elég lesz-e. Kiújulni látszik az ukrán pártok közötti (bel)politikai harc. Oroszország háborúja Ukrajna ellen – helyzetkép a 95. napon. A varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) napi összefoglalója. Szerzők: Andrzej Wilk, Piotr Żochowski, Krzysztof Nieczypor. Fordította: Zeöld Zsombor.


A legfontosabbak röviden:

- Ukrán ellentámadásokra került sor – ezek katonai jelentőségével kapcsolatban vannak kételyek.

- Az oroszok új erőket telepítenek.

- Egyre több nyugati nehézfegyverzet érkezik – a legnagyobb kérdés, hogy elégséges mennyiségben-e.

- A megszállt területeken folyamatos problémát jelent az ukrán szabotázstevékenység.

- Kiújulni látszik az ukrán pártok közötti (bel)politikai harc.

Részletes helyzetkép:


Az ukrán vezérkar arról tájékoztatott, hogy Mikolajiv és Herszon megyék határvidékén, a Davidiv Brid-i [Давидів Брід] útkereszteződéstől délre ellentámadást hajtottak végre, melynek eredményeként az ellenség veszteségeket szenvedhetett el, illetve számára kedvezőtlen területen védekezésre állhatott át. Támadótevékenység folytatásáról szóló információt Harkiv megye vonatkozásában a „Dél” Műveleti Parancsnokság, Dnyipropetrovszk megye esetében (Krivij Rihtől délre) a helyi katonai-polgári közigazgatás, illetve Zaporizzsja megyében a belügyminisztérium tanácsadója adott. Herszon és Zaporizzsja megyékben egyes irányokban az ukrán hadsereg 8–10 kilométert haladhatott előre.

Az orosz erők saját magukat erősítik Szjevjerodoneck északkeleti részében és déli elővárosaiban, illetve azt a városközpontot támadták, ahol utcai harcok folynak. A védők Luhanszk megyében és a Donyeck megyei három harcterületen fekvő többi ellenállási ponton visszaverhették a támadásokat – főleg Bahmuttól délre és keletre (az ellenséget visszanyomhatták a Liszicsanszk–Bahmut országúttól). Az ukrán fél arról is tájékoztat, hogy Izjum és Liman felől orosz, Szlavjanszk elleni támadási előkészületeket figyeltek meg. A fő harcokon kívül az orosz tüzérségi támadások, illetve légitámadások célpontjai Mikolajiv, a Mikolajiv megyében lévő, Krivij Rihtől és Zaporizzsjától délre fekvő ukrán állások, Harkiv és a megyeszékhely körüli települések, illetve Csernyihiv és Szumi megyék államhatár mentén fekvő járásai voltak. Rakétatámadások célpontjaivá vált Krivij Rih, Odessza és Szumi térsége, Mikolajiv megyében Novij Buh [Новий Буг], illetve Harkiv megyében Merefa [Мерефа]. Az oroszok új erőket telepítenek a harctérségekben – Harkiv megyében Kupjanszk–Izjum [Куп’янськ-Ізюм] térségében, Zaporizzsja megyében pedig Vaszilivka [Василівка] környékén. Az agresszor állítólag nem tud megbirkózni a sebesültek nagy számával, s az általa lefolytatott titkos mozgósítás, illetve a tartalék kiképzése – az ukrán fél szerint – nem fogja az elvárt eredményeket hozni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.